U toku ispitnog ili prijemnog roka jedno je sigurno, svi se spremaju. Dok jedni uče, drugi spremaju puškice. Studenti koji budu varali tokom polaganja prijemnih ispita na fakultetima ove godine prvi put rizikuju da zbog toga završe u zatvoru.

Naravno obrazovni sistem u Srbiji još uvek ne prepoznaje potrebu za uvođenjem sličnih mera.

Vest o mogućem sankionisanju studenata su objavili kineski mediji, objašnjavajući da vlada u Pekingu pokušava da reši uporni problem varanja pri upisu na fakultete na kojima vlada velika konkurencija.

Oni koji budu koristili puškice ili na drugi način varali na polaganju prijemnog ispita bi, prema amandmanima krivičnog zakonika, mogli da budu osuđeni na kaznu zatvora u maksimalnom trajanju od sedam godina, a moglo bi takođe da im bude zabranjeno polaganje drugih ispita na državnim obrazovnim institucijama u trajanju od tri godine, preneo je Rojters.

"Obrazovni organi veruju da bi pretnjom oštrih kazni za one koji varaju na ispitima bila obezbeđena pravednost ispita, što se smatra važnim delom društvene pravde u kineskom društvu", objavio je popularni kineski tabloid "Global tajms".

Kinesko Ministarstvo obrazovanja i policija su više puta tražili od lokalnih vlasti da se ozbiljno uhvate u koštac s problemom varanja na ispitima, pa su preduzete mere protiv korišćenja bežičnih uređaja koji se koriste na ispitima, kao i protiv onih koji za druge polažu ispite. Prijemni ispiti za fakultete, čije polaganje u Kini počinje danas, predstavlja veliki stres za milione učenika koji se takmiče za ograničeni broj mesta na univerzitetima u toj zemlji.

Da li će i naš obrazovni sistem uvesti slične mere, ostaje da vidimo, a do tada... zagrejmo stolicu.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava