Senat Beogradskog univerziteta usvojio je, pre par dana, na sednici plan upisa studenata za sledeću godinu, ali je odobrio i povećanje školarina za pet fakulteta, među kojima je i Mašinski fakultet.

Na Mašinskom fakultetu školarina je poskupela, ali je korekcija cene minimalna, sa 66.000 dinara na 72.000 dinara. Mašinski fakultet ima cenu od 66.000 dinara od 2014. godine. Tako kažu zvaničnici Mašinca.
Naša cena spada u najnižu na univerzitetu i nismo je menjali poslednjih pet ili šest godina. Nastavno-načno veće i Savet fakulteta su prihvatili predlog da minimalno povećamo cene, kako bi poboljšali kvalitet nastave. Veći deo problema rešavamo iz sredstava ostvarenih kroz saradnju sa privredom - kaže dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu prof. Radivoje Mitrović.

Školarina će poskupeti početkom naredne školske godine, 2020/2021.

Svakako, studente zanima da li će viša cena školarine zaista doneti i bolje uslove ili će sve ostati na praznim obećanjima.

Nije nam samo jasno da li zbog niske cene školarina, studenti pohađaju nastavu u amfiteatrima u kojima predavači pišu po tablama starim i nekoliko decenija, i da li iste i ranije nisu mogle da budu zamenjene? Najbitnije je da studenti izmiruju svoje finansijske obaveze prema fakultetu uz obavezno potpisivanje ugovora, bez koga ne mogu ni ispite da prijave, a dok u istom ne piše ništa o kvalitetu nastave i šta studenti dobijaju za uzvrat.

Naravno, ne možemo zaboraviti da se od ove školske godine prijave ispita plaćaju za svaki ispitni rok posebno, a ne za dvorok. Takođe, i vanredni rokovi i dodatna pripremna nastava iz pojedinih predmeta se dodatno naplaćuje, i to sve za one studente koji nisu mogli da polože ispite i testove putem regularnih rokova i na samim predavanjima.

Složićete se da nije uredu da studenti Mašinca saznaju ovakve novosti putem štampanih medija, televizije. Dok sajt fakulteta promoviše i piše o svakakvim manifestacijama i dešavanjima koja se ne tiču studenata toliko, obaveštenja kao što su povećanje školarine su izostala.

Dok fakultet ne prikupi dovoljno sredstava, studenti mogu da otpočnu sa prikupljanjem novca za naočare, jer će im iste trebati ukoliko žele da pročitaju šta piše na tablama.

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?


masinski fakultet tabla 02

masinski fakultet tabla 03

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava