Oko 1.100 novopečenih studenata prvu godinu provešće u domovima „Karaburma”, „Patris”, „Vera 2”, „Studentski grad” i „Žarko Marinović”.

Novi život u novom gradu od oktobra će započeti veliki broj studenata iz unutrašnjosti koji su se upisali na neki od fakulteta Beogradskog univerziteta. Za brucoše koji su već prebrinuli muke oko prijemnih ispita još nije sve rešeno. Najveći problem sada je pitanje gde će stanovati narednih godinu dana.

Stanovi, hosteli, hotelski smeštaj… samo su neke od opcija koje su pred njima, ali definitivno najjeftiniji je smeštaj u studentskim domovima za koje će se konkurisati od prvog do 15. septembra u Domu „Karaburma”.

Uz prijavu za prijem u Ustanovu za smeštaj studenata, brucoši moraju da ponesu overene fotokopije svedočanstava iz srednje škole, uverenje sa fakulteta da su prvu godinu upisali prvi put na teret budžeta, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice od 1. januara do 30. juna,indeks i ličnu kartu. Studenti sa teritorije Kosova i Metohije, koji ne mogu da donesu uverenje o prihodima, dovoljno je da prilože kopiju lične karte i original na uvid. Akademci koji su srednju školu završili pre 2017. godine donosiće „opravdanje” koje pokazuje šta su radili od mature do sada – vojnu i radnu knjižicu, uverenje o prethodnom studiranju… Važno je da svaki kandidat dođe lično.

Za novu generaciju brucoša spremno je oko 1.100 soba, a pravo da žive u njima imaju samo studenti koji se školuju o trošku budžeta. Zbog jake konkurencije šansu imaju samo jaki odlikaši i to, kako kaže Miroslav Sarić, pomoćnik direktora Studentskog centra za studentski standard, stopostotno su sigurni samo „vukovci”.

– Svake godine dolaze nam sve bolji đaci i za prijem u dom je potrebna sve veća prosečna ocena. Poslednja devojka „iznad crte” prošle godine imala je prosek 4,88, a dečak 4,72 – objašnjava Sarić.

U domovima je trenutno u toku raseljavanje prošle generacije brucoša. Oni idu u druge ustanove, sele se na niže spratove, odlaze u druge sobe… a dosadašnji prostor oslobađaju za nove stanare. Ko su oni, otprilike će se znati već 18. septembra kad izađu preliminarne rang liste. Posle roka za žalbu, 26. septembra, biće objavljene i konačne rang liste i tada će biti sasvim jasno koji studenti će imati tu sreću da stanarinu plaćaju oko 1.400 dinara mesečno. Ključevi soba devojkama će se deliti 29. septembra , a muškarcima dan kasnije 30. septembra kao i svake godine u domu „Karaburma”. Rok za useljenje je 6. oktobar.

Vrata za nove stanare, osim na „Karaburmi”, biće otvorena i u „Patrisu”, „Veri 2”, „Studentskom gradu” i „Žarku Marinoviću”. Akademski život brucoši će započeti sa jednim, dva ili tri cimera, u zavisnosti od toga u koji dom „upadnu”. Svaka soba osim kreveta ima ormar, policu, metlicu, kantu, telefon… a kupatila mogu biti i izvan nje – spratna ili „komšijska” koja dele „docimerske” sobe.

Gde god da odu novopečeni akademci, biće to mesto gde će učiti, sticati nova poznanstva i prijateljstva, prvi put se zaljubiti… Najvažnije, oni koji se nikada nisu odvajali od kuće ovde će naučiti da žive samostalno. Period proveden u studentskom domu jedan je od onih kojih će se sećati celog života.

Potrebna dokumenta:
  • prijava za prijem u Ustanovu za smeštaj studenata
  • overena fotokopija svedočanstava iz srednje škole
  • uverenje sa fakulteta da je prva godina upisana prvi put na teret budžeta
  • uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice od 1. januara do 30. juna
  • indeks
  • lična karta
Više informacija:

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Život od nas ne traži da budemo najbolji, već da se potrudimo najbolje što možemo.”
Džekson Braun

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava