Blizu 850 studenata dalo je svoje mišljenje u anonimnoj anketi na postavljeno pitanje: Da li ste za to da se uvede plaćanje ispita po ceni od 800 din, u svakom ispitnom roku (nakon 3 pokušaja)?

Bliži se početak nove školske godine a ujedno i novi pravilnik o prijavljivanju ispita tokom ispitnih rokova. Kako je ranije navedeno, od januarskog ispitnog roka u školskoj 2018/19.god. prijavlivanje će se vršiti za svaki ispitni rok pojedinačno. Po jedna prijava biće potrebna za januarski, februarski, junski, julski, septembarski, oktobarski i oktobar 2 ispitni rok (ukoliko ga bude).

Kao i do sada, važiće pravilo da će prve tri prijave istog ispita u različitim, gore navedenim, rokovima biti besplatne. Nakon toga, svaka prijava će se naplaćivati 800din

Razlika u odnosu na dosadašnji sistem prijave ispita je ta što su se ispiti do skoro prijavljivali za dvorok, januarsko/februarski, junsko/julski i septembarsko/oktobarski ispitni rok. Time su studenti mogli da za cenu od 800din ispit polazu dva puta, u istom dvoroku.

Iako se o ovome ranije vodila polemika, ostaje nejasno zašto je Studentski parlament pristao na ovakvu odluku Uprave fakulteta i prećutno se saglasio sa istom, bez trunke otpora. U ne toliko bitnim polemikama, predstanici Parlamenta obično prednjače u svojim stavovima, ali u ovom slučaju smo ostali uskraćeni za iste. Svakako, ista "garnitura" će predstavljati studente i naredne školske godine, tako da nam ostaje da vidimo da li će se išta promeniti na bolje u korist samih studenata.

Da ne bude nejasnoća, ovo nije "atak" na Parlament, samo je nejasno zašto se nije učinilo ništa da se stane na stranu studenata. Ovo nam govori da Parlament nije uradio ništa po ovom pitanju ili je nemoćan da promeni bilo šta? U oba slučaja postavlja se pitanje "Čemu služi onda Studentski parlament ako ovakve odluke prolaze neopaženo?"

Od 841 studenta koji su glasali, njih 954 ili 82.2% misli da treba zadržati stari sistem naplaćivanja, ili ukoliko je potrebno uvesti novi onda smanjiti cenu po prijavljenom ispitu.
Svakako, ima i studenata koji misle da su tri prijave sasvim dovoljne za polaganje jednog ispita. 201 studenata ili 17.5% je odgovorilo da se slažu sa planiranim promenama.

anketa placanje ispita 800

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom.“
Lao Ce

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava