U svakoj odbojkaškom timu tehničar predstavlja mozak ekipe. Kao organizator igre na sebe preuzima veoma važnu ulogu, povezuje odbranu i napad.


Mašinski fakultet već dve sezone za redom osvaja titulu šampiona Studentske lige, a glavni šraf u njihovoj igri upravo je tehničar - Miloš Arsenoski. Pored Mašinca dvadesetjednogodišnji odbojkaš trenutno brani boje Spartaka iz Ljiga u Super ligi. Sa Milošem je razgovarala ekipa SportIndeks-a o uspesima koje postiže sa klupskom i fakultetskom ekipom, poteškoćama sa kojima se susreću profesionalni sportisti na fakultetu kao i o studentskom Kupu - peharu koji nedostaje Mašincu.



Ove sezone si sa Spartakom iz Ljiga u ligaškom delu zauzeo šesto mesto, a u četvrtfinalu ste sa 2:1 u seriji izgubili od Novog Pazara. Pored toga osvojili ste Kup Balkana i igrali Čelendž kup. Kako ocenjuješ čitavu sezonu?

Jako uspešna sezona iza nas, pogotovo što se klub prvi put u istoriji predstavio i na tom evropskom planu. Igrali smo Čelendž kup i jako se dobro pokazali. U ligi je možda mogao neki bolji plasman, ali je splet nesretnih okolnosti uticao na takav ishod. Što se moje igre tiče, poremetio me je taj peh. Zbog operacije slepog creva nisam igrao drugi deo sezone. Vratio sam se nešto pred plej of, ali još uvek nisam bio u pravoj formi. Sada se polako spremam za narednu sezonu.

Minutažu u klubu deliš sa jednim od najiskusnijih igrača u Super ligi, Milanom Ilićem. Koliko ti znači njegovo iskustvo i da li stvara dodatan pritisak na tebe? Kako si se uklopio sa čitavim timom kada si iz Rode prešao u Spartak?

Sve to je bilo donekle novo za mene. Došao sam iz druge lige u superligašku ekipu gde pored nekolicine nas mlađih ima dosta iskusnijih igrača. Među njima je i Hari Ilić koji ima sezona otprilike koliko ja godina. Njegovo iskustvo pomaže svakako, ali ponekad stvara i dodatni pritisak. Jednom prilikom mi je rekao, bolje da idemo kući da pišemo poeziju ako nismo za ovo i ako ne možemo da podnesemo pritisak. Ja se toga držim.Generalno ekipa je zaista odlična. Svaki od tih iskusnijih igrača je preuzeo svoju ulogu. U ključnim trenucima su pomagali svakome od nas mlađih. Radujem se novoj sezoni i novim izazovima.

Kao igrač superligaške ekipe, kako ocenjuješ kvalitet i stanje Studentske lige?

U našoj Super ligi ima mnogo kvalitetnih igrača. S obzirom na uslove i stanje u klubovima kvalitet igrača je svakako iznad toga. Super liga je svakako ozbiljnija, dok je studentska liga tu radi druženja pre svega, a uz to dolaze i neki sportski uspesi. Studentska liga je odlična stvar, i stvarno bi bilo super kada bi se sve to podiglo na neki malo viši nivo. Kada bi se jednostavno obezbedili uslovi da neko može i da igra i da nastavi da se bavi sportom na nekom profesionalnom nivou to bi bio pravi potez. Većina ljudi koja nažalost dođe do te tačke da bira između odbojke i fakulteta, odabere fakultet.

Dres Mašinskog fakulteta prvi put si obukao pre dve godine. Vrlo brzo si se našao u startnoj postavi i od tada ste osvojili dve titule šampiona. Koja je bila ključna promena koju si ti uneo u njihovu igru i kako si se kao organizator igre uklopio sa ostatkom ekipe?

Mislim da je moj glavni uticaj bio to što sam im ubrzao igru. Snašao sam se odlično sa svim tim momcima od samog početka iako gotovo i da nemamo zajedničke treninge. Ekipa je bila već neko vreme na okupu, tako da nisam očekivao da ću odmah dobiti priliku da igram. Međutim, vrlo brzo sam se nametnuo. To što i dalje aktivno igram je možda bila najveća prednost. Jednostavno smo se uklopili i na terenu i van njega.

Već dve sezone ste dominantni u Studentskoj ligi. Oba puta ste u finalu savladali DIF koji važi za ekipu sa najvećim brojem aktivnih igrača. Šta je ono po čemu se vi izdvajate od njih ali i od ostalih ekipa u ligi?

Oba finala su bila zaista uzbudljiva. Prvi put smo imali dosta sreće da ih dobijemo maksimalnim rezultatom, dok smo ove sezone pobedili tek nakon taj- brejka. DIF svakako ima odličan tim i pogotovo dužu klupu, što im je možda i glavna prednost.Ono što nas odvaja od ostalih ekipa je pre svega ono što imamo van terena. Mislim da je naša ekipa najbolji sklop druženja i odbojkaških kvaliteta u celoj ligi. Sjajno se družimo van terena, a to svakako pozitivno utiče i na naš odnos na terenu.



Kako uklapaš obaveze na fakultetu sa karijerom profesionalnog sportiste? Šta je ono što te je motivisalo da se uz sportsku karijeru uporedo posvetiš i akademskoj?

Odbojka nije sport u kome ima novca, a pogotovo ne u Srbiji. Stanje u klubovima je poprilično loše, isplate koje su ugovorene su retko gde i redovne. Fakultet gledam kao na neku obavezu, jednostavno bi trebalo da se završi. Ne opterećujem se dužinom studiranja. Stanje u zemlji je takvo, nije da nas odmah nakon završetka studija čeka posao. A odbojka je nešto bez čega ne mogu. Postojale su dileme da li napustiti odbojku i posvetiti se fakultetu, ali sam ipak odlučio da probam oba i mislim da je to donekle izvodljivo.

Da li profesori imaju razumevanja za sportiste i na koji način vam izlaze u susret?

Mašinski fakultet zahteva aktivno studiranje, mnoga predavanja kao i vežbe su obavezne. Trenutno pokušavam sam to nekako da uklopim. Neki profesori hoće da nam izađu u susret, neki to ne žele. Na kraju se sve svede da to kako se sami organizujete. Što se Mašinijade tiče, tada uglavnom izađu u susret tako što odlože ili daju ranije neke kolokvijume.

Kakav odnos Mašinski fakultet ima prema sportistima i šta je ono što biste voleli da vam omoguće kako bi vam olakšali studiranje i sportsku karijeru?

Mi nemamo nikakvu finansijsku podržku od fakulteta. Dovoljan bi bio samo mali podsticaj kao što je putovanje na neki turnir gde bismo mi predstavili naš fakultet. Mislim da uprave većine fakulteta imaju tu neku predrasudu da studenti na takva putovanja odlaze samo zbog provoda. Kada bi neka od ekipa dobila priliku da ode na neki jači turnir, da se tamo predstavi u najboljem svetlu, možda bi i neki igrač bio primećen. Mislim da bi se tek tada zapitali da li to treba češće raditi. Prošle godine je fakultet izdvajao neki novac za plaćanje termina, ove godine toga nije bilo i sada pokušavamo da se izborimo da nam to vrate.

Počeo je studentski Kup u odbojci. Prošle godine vas je neočekivano eliminisao ETF, tada novajlija u Prvoj ligi. Kakva su očekivanja ove godine i idete li na osvajanje duple krune?

Prošle godine nismo igrali u kompletnom sastavu. Nismo očekivali takav otpor, ekipa ETF-a nas je zaista iznenadila svojom igrom. U polju su odigrali zaista požrtvovano, i to je na kraju presudilo. Kup je drugačiji od lige i jedostavno nema prostora za ispravljanje grešaka. Ove godine imamo poprilično težak žreb i idemo utakmicu po utakmicu. Potrudićemo se pre svega da budemo kompletni i da pružimo svoj maksimum. Ako budemo bili kompletni, svakako imamo šanse da popravimo plasman iz prethodne godine. Mislim da smo gotovo svi u dobroj formi, lige su se skoro završile. Probaćemo da osvojimo Kup i upotpunimo kolekciju. Dodatno smo motivisani zbog toga što prošle godine nismo uspeli da osvojimo i mislim da ćemo se ove godine maksimalno potruditi da to ispravimo.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava