Šta će se desiti sa večitim studentima? Da li je ovo još jedna nepravda za starije generacije studenata zbog "Bolonje"?

"Uslovu za upis" godine i "večitim studentima" je odzvonilo. Pravo da pređu sa samofinansirajućih na budžetske studije imaće samo najbolji. Ovo su neke novine koje sadrži Zakon o visokom obrazovanju, a zasnovane su na principima Bolonjske deklaracije. Prema rečima Sime Avramovića, profesora Pravnog fakulteta, pravo na promenu statusa, odnosno na studiranje o trošku države imaće samofinansirajući studenti koji najbrže očiste godinu. Iako je reč o dosta strogoj odredbi, ona bi trebalo da smanji broj večitih studenata.
- Ova odredba se sigurno neće primenjivati u prve četiri godine, odnosno na studente koji budu upisivali fakultet u tom periodu - objašnjava Avramović. - Pošto je to novina u našem sistemu visokog obrazovanja, neophodno je videti kako će se pokazati u praksi. Potrebno je da država izbalansira koliko će studenata moći da finansira iz budžeta, što će znati posle nekoliko godina kada novi način studiranja zaživi.

Kako ističe naš sagovornik, tendencija Bolonjskog procesa je da se skrati vreme studija na tri godine. Suštinski, iza Bolonje je interes Zapadnih zemalja da se smanje izdvajanja za visoko obrazovanje, pa zato finansiraju samo osnovne ili bačelor studije, naglašava Avramović. On dodaje da nigde u svetu nema da država iz svoje kase izdvaja novac za studije koje traju pet godina.

- Novina je i što će student moći jedan ispit da polaže samo tri puta, a posle toga će morati ponovo da sluša taj predmet - kaže Avramović. - Međutim, svaki fakultet će svojim internim aktima, omogućiti takvim studentima da polažu određene ispite iz sledeće godine. Oni neće moći da upišu godinu dok ne polože zaostali ispit, ali će moći da polažu neke druge predmete koje fakultet bude odredio.

Iako možda akademske građane očekuju stroža pravila, ima i povlasica koje do sada nisu postojale. Tako će u završnu ocenu, koja se dobijala samo za znanje pokazano na ispitu, ulaziti uspeh koji je student pokazao u predispitnim obavezama - redovno pohađanje predavanja, uspeh na vežbama, seminarski radovi.

Stari studenti
- Odredbe novog zakona ne mogu se primenjivati retroaktivno, osim ako student sam želi da pređe da studira po Bolonji - ističe Avramović. - Međutim i tu mora biti nekih ograničenja. Ne može neko ko je započeo da studira pre deset i više godina da se pojavi i kaže da želi da završi studije po tom programu. Studentima će biti omogućeno da nastave studije po programu koji je bio važeći najviše četiri godine unazad.

Preuzeto iz Večernjih novosti

Komentari  

#2 Hellraiser 12-02-2007 04:22
Citat:
... da nigde u svetu nema da država iz svoje kase izdvaja novac za studije koje traju pet godina.
Da li ovo znači da se "master" studije po bolonjskoj deklaraciji neće finansirati o trošku države? :evil:
#1 SSMC 11-02-2007 13:49
Au nadrljao sam!!!

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava