Svi znamo da su studenti spremni na sve što im može olakšati polaganje ispita, pa samim tim korišćenje socijalnih mreža u te svrhe postala je svakodnevnica. Ipak rešeno je da se ovome stane na put, tako da će u vreme polaganja ispita Facebook i Twitter biti nedostupni.

Zamislite ovakvu situaciju u našem obrazovnom sistemu, gde socijalne mreže igraju veliku ulogu u pomoći prilikom polaganja ispita. Naravno ovo nije moguće na svim fakultetima. Neki fakulteti koriste "ometače" kako bi signal mobilnih telefona bio nedostupan tokom trajanja ispita.

Znamo da je upotreba mobilnih telefona tokom polaganja ispita strogo zabranjena i kontrolisana, ali isto tako znamo da uvek postoje oni koji će u tome i uspeti. Sve to nosi veliki rizik, ali pojedinici i nemaju šta da izgube.

Vlada u Alžiru odlučila je da u potpunosti zabrani pristup mrežama u periodu godine u kome se polažu ispiti. Kako su ispitni zadaci procureli i našli se na socijalnim mrežama, hiljade maturanata će morati da polaže svoj prijemni ispit ponovo.

555.177 maturatana će morati ponovo na polaganje završnog ispita, a socilajne mreže će ostati nedostupne sve to 24. juna. Socijalne mreže neće biti dostupne ni ostalim građanima, saopštile su kompanije koje se bave telekomunikacijama.

Zvaničnici Alžira su rekli da će učiniti sve da se suzbije bilo kakav vid varanja na ispitima, a ako to znači i zabranu pristupa socijanim mrežama, tako će biti i učinjeno. 
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je čak i uhapšeno par maturanata zbog ovog propusta.
U isto vreme ministarka obrazovanja, Nouria Benghebrit, zaplakala je u javnosti kada je saznala za ovaj slučaj.

E sada zamislite da se sve ovo dogodi kod nas, u maloj Srbiji, gde čak 11% stanovništva nema ni osnovno obrazovanje, gde je procenat visokoobrazovanih oko 10%.

Da li smatrate da je naš sistem obrazovanja poljuljan? Da li smatrate da moramo više učiniti kao sistem, generalno, i pokušati da izvučemo najviše iz budućih studenata, a to je znanje?

Recite nam šta mislite o ovome u komentaru.

Tagovi

„Kada jednom kreneš odustajati, to ti se pretvori u naviku.“
Vinsent Lombardi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava