Na Mašinskom fakultetu krajem oktobra započinje prvi Kurs za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja IWE/IWT. Mašinski fakultet u Beogradu objavio je poziv za upis prve generacije polaznika Kursa za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja - IWE/IWT.

Poziv je otvoren dok se ne prijavi maksimalno 25 kandidata. Ovaj kurs se održava prema programu Međunarodnog instituta za zavarivanje IIW (Doc. IAB-001r6, Doc. IAB-252r3-16) i deo je međunarodnog sistema za obrazovanje, kvalifikaciju i seritifikaciju osoblja u zavarivanju. Po završenom i položenom kursu dobija se IWE/IWT diploma koja je priznata u celom svetu. Postoji mogućnost dobijanja EWE/EWT diplome po zahtevu.

Kurs se sastoji iz četiri poglavlja: postupci zavarivanja, materijali i njihovo ponašanje pri zavarivanju, konstruisanje i proračuni, proizvodnja i primenjeno inženjerstvo. To je sve ono što u Međunarodnom institutu za zavarivanje smatraju da jedan inženjer zavarivanja treba da zna kako bi odgovorno donosio odluke u praksi

Program kursa je strogo definisan, od broja časova i lekcija do završnog ispita. Završni ispit organizuje Međunarodni institut za zavarivanje preko svojih akreditovanih nacionalnih tela, koji ispitna pitanja šalje iz međunarodne baze, pa je i ispitivanje usaglašeno na svetskom nivou.

Ukupni fond časova za međunarodne inženjere zavarivanja je 448 časova, od čega je 388 časova predviđeno za teoretsku nastavu, a 60 časova za praktičnu obuku. Za međunarodne tehnologe zavarivanja, fond časova je 369 (309+60). Teoretska nastava biće organizovana na Mašinskom fakuletu Univerzieta u Beogradu, a vežbe u laboratoriji za zavarivanje kompanije Messer Tehnogas-Castolin Eutectic i u laboratoriji za IBR preduzeća KonMat Beograd.

Predavanja i vežbe će se održavati tri dana u nedelji: četvrtkom, petkom i subotom. Raspored predavanja, ispita kao i udžbenički materijal neophodan za praćenje nastave kandidati dobijaju na početku kursa.

Iako se fond časova razlikuje, kurs slušaju zajedno i inženjeri i tehnolozi zavarivanja. Za obuku i polaganje ispita za međunarodnog inženjera zavarivanja (IWE)  mogu da se prijave kandidati koji imaju inženjersku diplomu tehničkog smera (najmanje tri godine studija) stečenu na univerzitetima, tehničkim univerzitetima ili visokim školama strukovnih studija (dipl. ing ili ing) ili inženjersku diplomu tehničkog smera (MSc ili BSc, najmanje tri godine studija) stečenu na univerzitetima, tehničkim univerzitetima, visokim školama strukovnih studija ili specijalista – strukovni inženjer.

Kandidati koji žele da završe kurs za međunarodnog tehnologa zavarivanja (IWT) moraju da imaju diplomu škole za srednji stručni kadar zanimanja tehničar tehničke struke (4 godine školovanja) ili da je apsolvent inženjerskog fakulteta tehničkog smera (program od 3-5 godina).

O detaljima kursa, kao i načinu prijave za obuku za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja zainteresovani kandidati mogu da se informišu na iwe@mas.bg.ac.rs ili telefon 011/3302-259.
Kontakt osobe su: prof. dr Radica Prokić Cvetković, prof. dr Olivera Popović i Nenad Milošević, asistent.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Dobar život je nadahnut ljubavlju i vođen saznanjem.“
Bertrand Rasel

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava