Fondacija dr Zoran Đinđić, u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj petnaestu godinu za redom raspisuje konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić.

Program stipendija nemačke privrede Zoran Đinđić pokrenut je sa idejom da mladim ljudima iz regiona Zapadnog Balkana pruži priliku stručnog usavršavanja u Nemačkoj u trajanju od tri do šest meseci, a uz finansijsku podršku Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanija učesnica u Programu.

Studentima završnih godina i diplomcima koji su nedavno završili studije Program stipendija pruža priliku da stečeno znanje primene profesionlano se usavršavajući tokom stručnih praksi u kompanijama širom Nemačke.

Poziv za prijavu zainteresovanih kandidata traje do 16. novembra 2018. godine za prakse koje počinju u julu 2019. godine. Prijave se šalju putem zvanične Internet stranice Programa: www.djindjic-stipendienprogramm.de/applicants/

Program stipendija nemačke privrede obezbeđuje:
  • Organizacionu i administrativnu podršku pre odlaska na stručne prakse, tokom boravka i stručnog usavršavanja u Nemačkoj i nakon završetka stručnih praksi uključivanjem u Alumni klub Programa
  • Potrebnu dokumentaciju za apliciranje za vize, kao i zakazivanje termina u ambasadama
  • Radne dozvole
  • Logističku podršku do mesta gde se obavlja praksa
  • Organizaciju pripremne nedelje u Berlinu (Program pokriva troškove smeštaja, boravka i puta)
  • Organizaciju mid-term sastanka stipendista tokom boravka u Nemačkoj (Program pokriva troškove smeštaja, boravka i puta)
  • Podršku u svim administrativnim koracima (traženje smeštaja, komunikacija sa kompanijama i mentorima)
Program stipendija nemačke privrede obezbeđuje pripremu za predstojeći boravak u Nemačkoj kroz:
  • Razmenu iskustava kroz mentoring alumni program
  • Organizaciju pripremnih sastanaka i tim bilding aktivnosti u svim zemljama učesnicama u Programu pre početka stručnih praksi
  • Interkulturalne treninge u okviru pripremne nedelje u Berlinu
  • Mogućnost učenja nemačkog jezika koja je finansijski podržana od strane Programa
Finansijska podrška

Troškovi pripreme stipendista za odlazak na stručno usavršavanje,troškovi puta, kao i stipendije tokom boravka u Nemačkoj pokriveni su od strane Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Kompanije učesnice u Programu obezbeđuju praktikantske pozicije i porkivaju troškove smeštaja i zdravstvenog osiguranja, a u nekim slučajevima i dodatne mesečne nadoknade.

Program pokriva troškove:
  • Smeštaja i zdravstvenog osiguranja
  • Mesečne stipendije u iznosu od 550 evra
  • Pripremnih sastanaka u svim zemljama Regiona
  • Povratne avionske karte do Nemačke
  • Pripremne nedelje u Berlinu
  • Povratnih voznih karata od Berlina do mesta gde se prakse obavljaju
  • Kursa nemačkog jezika tokom boravka u Nemačkoj (do 200 evra)
Prijave

Prijave se šalju putem zvanične Internet stranice Programa: www.djindjic-stipendienprogramm.de/applicants/ do 16. novembra 2018. godine za stručne prakse koje počinju u julu 2018. godine.

Pravo učešća u Programu imaju studenti upisani u najmanje peti semestar osnovnih studija, studenti koji su na master ili doktorskim studijama i oni koji su završili neki od nivoa studija (osnovne, master ili doktorske) nakon 1. januara 2018. godine.

Prakse se nude u oblastima ekonomske struke, kandidatima različitih tehničkih i tehnoloških akademskih usmerenja, studentima novinarstva, pravnih nauka i poljoprivrede.

Neophodno je da kandidati ne budu stariji od 29 godina u trenutku apliciranja.

Takođe, neophodan uslov je i dobro poznavanje engleskog jezika (nije potrebno dostaviti sertifikat kao dokaz).  Kandidati iz oblasti prava i arhitekture treba da imaju dobro poznavanje nemačkog jezika (najmanje B2 nivo).

Više informacija o samom Programu stipendija nemačke privrede možete pronaći na Internet stranici Programa: www.stipendienprogramm.de , a o alumni klubu i izveštajima stipendista sa prakse na Blogu: https://djindjicstipendienprogramm.wordpress.com/ .

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava