U poslednje vreme svedoci smo učestalih krađa na Mašincu u kojima nestaju različite stvari, od ličnih dokumenata i novčanika pa sve do personalnih računara.

Iako pokriven kamerama, fakultet je i dalje veoma nezaštićen. Stvari uglavnom nestaju iz učionica, amfiteatara i internet sokaka namenjenih studentima za slobodno korišćenje. Lopovi uglavnom vrebaju nepažnju vlasnika, ili i njihovo kratko odsustvo što onima koji su se nameračili na vaše stvari ostavlja sasvim dovoljno vremena da ih "pokupe", prikriju i istog trenutka nestanu ili čak kako bi bili manje primetni to učine kasnije.

Uvidom u snimke sigurnosnih kamera nije lako ustanoviti i pronaći lopove, jer očigledno postoji uigrana ekipa koja sa namerom posećuje naš fakultet i čeka pravu priliku. Jasno je svima da na fakultet može da uđe bilo ko i da se istim kreće bez ikakvih problema. "Posetiocima" to ostavlja mogućnost da pregledaju učionice u kojima su vlasnici slučajno ili namerno ostavili svoje stvari bez nadzora, i iste odnesu. Internet sokaci su najkritičniji jer se u njima nalaze rančevi i torbe sa ličnim stvarima i personalnim računarima. Lopovi čak ne prezaju da ukradu računare koji su priključeni ali su ih vlasnici verovatno na kratko ostavili bez nadzora.
Naravno, postoji mogućnost i da neko od kolega iz iste grupe ili sa fakulteta to radi.

Uglavnom, počinioce nije moguće pronaći, sigurnosne kamere ne daju rezultate, pa se stoga postavlja pitanje postojanje istih, kao i službe obezbeđenja na fakultetu koja bi trebalo da cirkuliše i promatra one koji se kreću istim. Da li to znači da treba uvesti nošenje ID kartica, vidljivih u svakom trenutku gde bi studenti i zaposleni na zahtev službe obezbeđenja morali iste da daju na uvid? Šta ukoliko ste istu zaboravili, da li je indeks dovoljan dokaz da ste student?
Ovo bi imalo smisla da smo sigurni da su ove krađe počinjene od strane nekoga ko nije student fakulteta, ali šta ako to radi neko od kolega?

Da li je potrebno povećati nivo obezbedjenja na fakultetu? Naravno, vreme i okruženje je takvo da moramo biti lično odgovorni sa svoje stvari u svakom trenutku, ali da li to sve baš mora tako?

Na šta smo spali kao društvo je neka druga tema, ali molimo sve kolege da ako primete da se nešto slično dešava ubuduće, isto prijave službi obezbeđenja kako bi ista mogla da odreaguje pravovremeno. Do tada, vodite računa o svojim ličnim stvarima.

Pročitajte još:

Tagovi

Komentari  

0 #2 Миња 30-03-2018 02:30
У неким основним и средњим школама људи не могу да улазе у просторије објекта ако не покажу личну карту, оставе тај број и број телефона и не кажу зашто су кренули унутра. Нека неко буде дежуран при таквој организованости , па ето решења.
Citat
0 #1 Миња 27-03-2018 23:21
Увести картице да би могли у сваком тренутку да их покажемо. Обезбеђење да се појача и да увек тражи на увид. Тако ће и запамтити која лица студирају и ко ради на факсу. Лопови међу студентима, могуће је увек, као и мећу основица, средњошколцима, где год, али лично не бих могла то да замислим. Мада је све то могуће. Ја увек кажем некоме да ми чува ствари док нисам ту, али увек некоме кога познајем.
Citat
„Dobar život je nadahnut ljubavlju i vođen saznanjem.“
Bertrand Rasel

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava