Kako ima nekih koji možda to i znaju a opet to vešto kriju od drugih, tako ima i onih koji uopšte i ne znaju da će se i ovde godine održati izbori za novi saziv Studentskog parlamenta. April je mesec za "okršaje", kada su studentski aktivisti aktivniji nego ikad, kada će vas zasipati pitanjima "za koga ćeš glasati", deliti flajere, utrpavati iste u svaki tvoj džep, uznemiravati te telefonskim pozivima...



Tako se ukratko može opisati izborna euforija među studentkim političarima koji će pokušati da ugrabe svaki tvoj slobodni trenutak dok kuliraš u studentskom klubu ili u holu Mašinca, a možda i dok sediš na Kališu, cirkaš pivo a ono telefon ti zazvoni...
Kolegom ćete nazivati i oni koji su ti do juče okretali leđa, oni koji su smatrali da si niko i ništa. Ovoga puta tvoj glas im znači puno!

Pitaš se kako to? Vrlo jednostavno. Svojim glasom omogućeš nekolicini studenata da se narednih godinu dana poziva na to da su oni članovi Studentskog parlamenta, neki od njih predsednici, potpredsednici, sekretari, studenti prodekani...
Funkcja ima koliko ti duša ište, a neke od glavnih su:

  • onaj koji poziva studente na studentsku žurku po promo cenama u nekoj od BG kafana
  • onaj koji će na sve načine pokušati da se zove student prodekan iako svi znamo šta ta funkcija znači i šta iziskuje a opet to može biti bilo ko, a ne jedan od najboljih studenata na fakultetu
  • onaj koji misli da je organizovao kojekakve pogodnosti za studente kao što su ubrzani kurs iz Termodinamike, gde se svakoga puta studentima izbija određena količina novca kako bi slušali/polagali ovaj predmet u nekim dodatnim kvazi-rokovima koji su jasni samo predavačima sa Katedre. Umesto da isto znanje dobiju na predavanjima, predavači su tu da to pojasne tek toliko da studenti ne prođu ispit, ali opet su tu da im omoguće da dobiju dodatno znanje na ubrzanom kursu i u većini slučajeva polože
  • isti taj bi trebalo da se izbori da se unapredi sistem predavanja iz ovog i npr još nekih predmeta gde studenti kaskaju iz generacije u generaciju, npr Automatsko upravljanje
Pored ovih tu su i neke funkcije koje npr dozvoljavaju alkohol i pušenje u prostoriji Studentskog parlamenta iako je to izričito zabranjeno.

Ima i onih funkcija koje znače da ćete "biti organizator Mašinijade", gde ćete naravno dobiti koji evrić da progurate priču glavnog kolovođe iz Novog Sada/Kraljeva na svom fakultetu, zavaravajući kako svoje kolege studente da moraju da plate 105 evrića za nešto što ne vredi ni 80, a isto tako i Upravu fakulteta objašnjavajući da će "ove godine biti totalno drugačije nego svih prethodnih" jer ove godine je baš on zadužen za organizovanje iste. U prevodu ovo znači, da fakultet "pogura" koliko može, pa da što veći broj studenata bude sa našeg fakulteta = veći procenat će organizator i dobiti.

Naravno, neke funkcije su preodređene i za one poslušne koji čine "cool društvo" propoznatljivo na svim dešavanjima van fakulteta, svim osim na predavanjima. Njih često možete videti kako predstavljaju naš fakultet po gore pomenuim BG kafanama i obično su poprilično veseli zbog uticaja... khm khm.

Ima tu još nekih funkcija, ali nije pogodno kopati po tom đubrištu jer svašta možete tu naći...

Bilo kako bilo, zbog svega ovog gore navedenog ovo vam može biti dobra prilika da uznapredujete u svom studentskom životu.

Naravno ima i onih koji misle da sve ovo gore navedeno ne bi trebalo da izgleda ovako, i da pojam Studentski parlament, Predsednik, Student prodekan nosi neku težinu i odgovornost.
Možda bi neki od vas zaista želeli da promene nešto i učine Mašinac boljim fakultetom za studiranje? Možda neki od vas baš žele da ukažu na "javne tajne" koje svi znaju ali ih guraju pod tepih? Možda je neko od vas zaista vredan student koji razume svu materiju i ima prosek preko 8.5 i smatra da bi svojim znanjem mogao da pomogne svojim kolegama? Možda ima mnogo studenata koji bi da uzmu učešće u studentkom organizovanju na Mašincu i da to rade kvalitetno!

Ako se prepoznajte u poslednjem pasusu, razmislite i počnite polako da se pripremate za predstojeće studentske izbore. Prvo što će vam biti potrebno jeste određeni broj potpisa studenata, vaših kolega koji vas podržavaju. Ne dozvolite da vas predstavlja niko ko ne sazlužuje vaše poverenje.

Zato organizuj se, osmisli celu priču i kada taj trenutak dođe, kreni u akciju, pobedi i učini nešto dobro za svoje kolege i sebe! Podeli ovu priču sa svojim kolegama, jer jedino tako ćeš učiniti sve da ti bude bolje dok studiraš!

Nemate prava da postavite komentar.

„Moje greške su moj život.“
Semjuel Beket

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava