Iako nam se nekada čini da nije tako, studentski parlament ima zapravo veoma važnu ulogu u obrazovanju studenata. To nije udruženje, niti grupa studenata koja je tek tako odlučila da nešto radi, već veoma važan deo organizacije fakulteta.

Po Zakonu o obrazovanju, svaki fakultet mora imati Studentski parlament, telo koje predstavlja studente. Shodno tome, Statutom fakulteta definiše se učestvovanje Parlamenta u radu fakulteta. Prema Satutu Mašinskog fakulteta, Parlament ima 15 članova koji se biraju neposredno, tajnim glasanjem u aprilu, najkasnije do 10. u mesecu. Svaki student ima pravo da bude član Parlamenta, bez obzira na prosek, godinu studija i sl.

Što se dužnosti tiče, prilično su standardne: usvajanje godišnjih planova i izveštaja, biranje i razrešavanje studenata koji predstavljaju studente u drugim organima fakulteta (na primer, Savet), ostvarivanje saradnje sa predstavnicima studentskih parlamenata sa drugih fakulteta. Jedna od obaveza koje Parlament ima nam je posebno privukla pažnju: "Studentski parlament razmatra pitanja i sprovodi aktivnosti u vezi sa obezbeđenjem kvaliteta nastave, reformom studijskih programa, analizom efikasnosti studiranja, utvrđivanjem broja ESPB bodova, unapređenjem mobilnosti studenata, podsticanjem naučnoistraživačkog rada studenata, zaštitom prava studenata i unapređenjem studentskog standarda;"

Ovo bi možda i imalo smisla da student koji je izabaran za člana Saveta fakulteta predstavlja stavove studenata i bori se za njihova prava, a ne da ide "uz dlaku Upravi". Spominjanje ostalih "studentskih glavešina" nije ni vredno pažnje.

Već godinama Studentski parlament Mašinskog fakulteta ne funkcioniše, ili funkcioniše po "političkoj liniji". Izbori služe za pokazivanje nadmoći studentskih organizacija, nadmetanje ko je organizovao više humanitarnih akcija, seminara, skijanja i letovanja, žurki, ili koja lista ima više "boljih" studenata. Svodi se na to čiji članovi imaju više ortaka sa faksa. Ono što se zapravo desi nakon izbora većina studenata ne vidi. Sa svake liste uđe onoliko studenata koliko je mandata dobijeno po listi. Od ukupno 30 ljudi na obe liste, u sam sastav Parlamenta može, a i ne mora ući vaš drug ili drugarica.

Studentski parlament bi trebalo da bude jedna celina i članovi, nasuprot razlikama, treba da rade zajedno radi ostvarivanja zajedničkog cilja – kvalitetnije studije; bolji, uspešniji i zadovoljniji studenti; dobar odnos između studenata i Uprave fakulteta. Prošle godine, izbori su bili pompezni, obećavalo se, a od ispunjenja obećanja ništa. Svake godine studenti su tu da daju novu šansu. Kada je studentima bila najpotrebnija pomoć, predstavnici Parlamenta objavljivali su raznorazne logičke zaključke i poluproverene informacije, a od pomoći studentima ništa. Ugovori za rešavanje finansija izašli su u tri varijante, zbog čega su studenti vraćani više puta sa šaltera, redovi za predaju dokumenata do Više poslovne, neovlašćen uvid u studentsku dokumentaciju i studentske dosijee.

Studentski parlament predstavlja studente i bori se za njihova prava ne samo na nivou Fakulteta, već i na nivou Univerziteta. Još jedna interesantna informacija: Studentski parlamenti unutar fakulteta na godišnjem nivou dobijaju ne baš tako malu sumu novca za razne aktivnosti i projekte. Na Mašincu – ništa: prošle godine propali pokušaj reforme nastave, a ove godine deljenje indeksa.

Transparentnost rada Parlamenta ne postoji. Članovi su izabrani, većina studenata ni ne zna ko su. Izabrani su i predstavnici u Savetu fakulteta, Student prodekan, a još uvek ne postoji mesto gde se mogu videti informacije vezane za rad Parlamenta. Možda to i nije toliko čudno – ipak ista lica viđamo već godinama, i svake godine je sve manje nade da će se nešto promeniti. Da li Studentski parlament treba da služi isključivo za ličnu promociju ili je zaista vreme da se stvari promene?

Da li mislite da Studentski parlament Mašinskog fakulteta zastupa i vaše interese?

Tagovi

Komentari  

+14 #2 Raca#96 12-03-2017 20:28
Zasto bi parlament morao da zastupa necije interese kad sadasnji dekan i rukovodstvo ne zastupaju? Sajt fakulteta sluzi iskljucivo za licnu promociju i spinovanje da se nesto radi, a zapravo sve je isto kao u doba Munje, a mozda i jos gore, jer ipak Munja nije placao tekstove u novinama. Tako je to kad izaberes politicare za rukovodstvo bilo cega. "Popravljamo kvalitet", a brucosi nam imaju mentore kao u [***]ani-posled ica nikad gora prolaznost, radimo "novoindustrali zaciju", a industrija u drzavi prsla kao zvecka, formiramo "vanserijske" inzenjere kojima se nudi bedna plata, a trenutno 2000 studenata ima ugovor sa fakultetom, placaju da bi upisali bilo sta, vise su ispred saltera u redu, nego na nastavi, izrada "Becelor i Master" diploma nam se ceka i do 3 godine, smeju nam se kolege sa svih fakulteta, u novinama se o Masincu pise kao o porodicnoj firmi, na sajtu se udvaramo Vucicu pred izbore. Sve u svemu, toliko nam dobro ide da ne moze da stane u ovih 1000 karaktera.
Citat
+5 #1 Drugstore 10-03-2017 20:26
Pod mac bato.
Citat
„Diploma nije znak da je čovek koji jej ima gotov proizvod, već da je spreman za život.”
Edvard Moli

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava