Da li su svi studenti prevareni? Da li se nešto od ovoga odnosi i na nas Mašince?

(Preuzeto iz Blic-a 07.12.2006.)

   Ne obazirući se na zvanično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju koje je dao Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Republike Srbije u
kojem se kaže da u praksi sva lica koja su stekla VII 1 stepen stručne spreme prema ranijim propisima treba da budu izjednačena sa onima koji steknu naziv master, Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis studenata na master i doktorske studije u školskoj 2006/07. godini.

  Na zvaničnom sajtu Beogradskog univerziteta stoji da će na diplomskim akademskim studijama, o trošku države moći da studira 547 studenata, dok će 2.084 budućih mastera sami finansirati sticanje diplome. Master studije, na primer, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu koštaju 1.000 evra, a iznos se može platiti u četiri jednake rate. Studenti koji su od početka akademske godine protestovali tražeći da se izjednači postojeće zvanje diplomirani sa novom diplomom mastera kažu da je to još jedna bezočna pljačka.

  Oni krše zakon i ne interesuje ih tumačenje Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Republike Srbije. To što rade je čista pljačka. Studenti su prevareni, a dekani su zloupotrebili njihovo poverenje. Daju protivurečne informacije samo da bi uzeli novac od studenata. To je skandalozno - rekao je juče za „Blic“ Tadej Kurepa, član odbora studentskog protesta, najavivši nove štrajkove u vreme izbora rektora.

  Predstavnici Konferencije univerziteta Srbije imaju svoje objašnjenje.

  Ne možemo pauzirati sa master studijama čekajući prvu generaciju koja će završiti po novom sistemu. Drugo, pošto nema magistrature, master studije su jedini način da se stekne dodatno zvanje pre doktorata. Ono što je nesporno je da će se izjednačiti prava ranije diplomiranih studenata - rekao je za „Blic Sima Avramović, profesor i predsednik statutarne komisije Beogradskog univerziteta.

  Ministarstvo prosvete je prebacilo pare na fakultetske račune namenjene za master studije, bez obzira na tumačenje o zvanjima.

  Vlada je ranije stipendirala određen broj magistarskih i doktorskih studija, pa je taj novac prebačen za master studije - kaže za „Blic“ zvanični portparol Ministarstva prosvete.

ANTRFILE:

NAKNADNO MIŠLJENJE

  U Ministarstvu prosvete i sporta kažu da su se njihovi predstavnici zajedno sa predstavnicima Studentske unije Srbije i Saveza studenata Beograda uputili molbu Konferenciji univerziteta Srbije sa preporukom da u što skorije vreme pronađu rešenje za praktičnu primenu člana 127 Zakona o visokom obrazovanju, a na osnovu tumačenja Sekretarijata za zakonodavstvo. Međutim, i u Ministarstvu prosvete su potvrdili da autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju može dati samo Narodna Skupština jer je ona donela Zakon.

„Moje greške su moj život.“
Semjuel Beket

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava