U ponedeljak 10.10. je objavljena rang lista prijavljenih studenata za upis u prvu godinu Master akademskih studija. Skandalozno je to što nigde, danima već, studenti ne mogu da pronađu informaciju o tome do kada traje upis, ne samo na master već i na osnovne studije.

Rang listu možete pogledati ovde.

Obaveštenje koje je objavljeno sinoć 11.10. u 20.59 časova kaže sledeće:
Poštovane koleginice i kolege, budući studenti koji upisujete prvu godinu MAS u školskoj 2016/2017. godini, a koji ste završili OAS na Mašinskom fakultetu-Beograd. Upis za buduće studente u ovoj kategoriji se završava 12.10.2016.godine u 14 i 30 časova, na osnovu objavljene rang liste. Smatraće se da svaki kandidat koji nije obavio/la upis u ovom terminu, je odustao/la od upisa, i na njegovo/no mesto biće upisan/na prvi sledeći kandidat sa Konačne rang liste.

Način na koji se fakultet ove godine poneo prema studentima je blago rečeno skandalozoan i vređa inteligenciju i zalaganje svakog studenta na Mašincu.

Studenti danima kruže fakultetom u nadi da će pronaći bilo kakvo zvanično obaveštenje o opisu, kada počinje, do kada traje, koji su uslovi, itd. Dodatnu konfuziju uveli su izborni predmeti, mogućnost dodavanja ispita do 72 ESPB, pisanja molbi za iste. Socijalne mreže su usijane od komentara koji ukazuju na probleme, ali nema nikoga to da pročita. Niko iz Uprave fakulteta, niko iz Studentskog parlamenta.

Možemo reći da je ovaj upisni rok jedan od najkatostrofalnije organizovanih u poslednjih par godina. Da li je u pitanju prevelika želja Uprave fakulteta da upiše što veći broj studenata u narednu godinu studija što će im doneti značajna finansijska sredstva iz republičkog budžeta pa su tom prilikom omogućili sve što se omogućiti može - oktobar 2, pisanje molbi za upis u više godine studija, pisanje molbi za regulisanje finansijskih sredstava, kašnjenja prilikom upisa i izbora izbornih predmeta, molbe za 72 ESPB prilikom izbora izbornih predmeta - sve to samo da bi što veći broj studenata upisao narednu godinu.

Jasno je da je ovo kraktoročno rešenje, i da će svaki student pristati na bilo koje uslove kako bi upisao narednu godinu. Ipak to nosi određeni status, druga, treća, prva mas, druga mas... lepo deluje kada baka zakači "somića" u indeks jer je "udaren" novi pečat a sa druge strane si opravdao poverenje roditelja i još jednu godinu života u Beogradu, jer "ako obnovis godinu, vraćaš se kući pa ćeš od kuće da studiraš".

Sve je to lepo, ali da li ćeš moći da očistiš sve ispite u narednoj godini, sve iz prethodne i sve iz tekuće? Molba za molbom, godina za godinom. Neko će se ispivati, neko opet ne.

Da li se Uprava fakulteta zaigrala više od očekivanog pa su se iznenada našli u problemu kako sve i na vreme organizovati, ili ipak izmena upisnih procesa sa osveženim informacionim sistemom je dovela do dodatne konfuzije, ostaće večita nedoumica. Zaposleni na šalterima studentske službe nemaju odgovore, jedina osoba koja ih zna, Šef, vidno nervozan danima zbog broja pitanja koja dolaze od strane studenata, čuva ih samo za sebe. Zna ponekad i da se izdere na studenta, retko i opsuje.

Jedno je sigurno. Studenti ispaštaju. Studenti nemaju informacije. Studenti plaćaju.
Dok administratori zvaničnog fakultetskog sajta uživaju u kačenju obaveštenja koja pokušavaju da Mašinac predstave u najboljem svetlu, studenti udaraju glavom u zid kako bi dokučili šta raditi i do kada traje upis.

Bitno je da je obaveštenje o završetku upisa na MAS postavljeno 18 sati pre samog zatvaranja, a obaveštenje kada počinje i do kada traje - nije.

Tagovi

Komentari  

#1 milanV 12-10-2016 09:52
Kao student doktorskih studija, moram da skrenem pažnju da se problemi oko upisa ponavljaju svake godine. Da se ne vraćam unazad navodim samo činjenice od ovogodišnjeg upisa.
Naime, nigde na fakultetu tokom upisa nije okačeno nijedno obaveštenje, čak ni na zvaničnom sajtu. Informacije o krajnjem datumu za upis su išle od usta do usta. Najpre je krajnji rok bio 15.10.2016. Naprasno je rok pomeren za 07.10.2016 što je bilo i potvrđeno na šalterima 03.10.2016. Shodno ovom datumu, zakazani su ispiti sa profesorima. Međutim, u sredu 05.10.2016 dobijam informaciju od kolege da je na fakultetu i da je taj dan poslednji za upis naredne godine.Znači, u roku od jednog dana se donosi odluka koja dovodi u pitanje upis mnogih studenata u narednu godinu studija. Ponavljam, nigde nijedno zvanično obaveštenje nije postavljeno ni za jedan od navedenih datuma.

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava