Tatjana Stošić, Đorđe Šipetić i Jovica Stanić, studenti završne godine Modula za automatsko upravljanje Mašinskog fakulteta u Beogradu , članovi su tima “MISS – Make it Simple and Smart”, koji je u finalu regionalnog studentskog takmičenja iz automatike SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 ostvario izuzetno zapažene rezultate i plasirao se u sam vrh takmičenja.

Takmičenje su organizovali Kompanija Siemens d.o.o. Beograd i studentska organizacija Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Lokalni komitet Beograd.

Ukupno devet timova, po tri iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, takmičilo se za titulu pobednika drugog po redu SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Finalna runda takmičenja održana je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Timovi su u prvom delu finala prezentovali svoje radove u Siemens TIA PLC softveru, a zatim ih predstavili i žiriju.

Posebno je značajna činjenica da je tokom čitavog takmičenja akcenat stavljen kako na poznavanje najnovije tehnologije koja se primenjuje u industriji, tako i na kvalitet algoritma rešenja. Radovi su ocenjivani prema kriterijumskim funkcijama. Prema prvoj kriterijumskoj funkciji, tim Mašinskog fakulteta nalazio se u samom vrhu, dok je po drugoj kriterijumskoj funkciji bio ispred ostalih timova. Ipak, ukupni regionalni pobednik – tim “TripleM” iz Hrvatske, bio je za nijansu bolji.

Takmičenje SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017 je započelo je krajem marta kao besplatna stručna radionica koja se, osim na ETF u Beogradu, istovremeno održavala i na istovrsnim fakultetima u Zagrebu i Ljubljani. Po završetku radionice, studentski timovi su rešavali zadatak, a tri najuspešnija tima iz svake države kvalifikovala su se za regionalno finale.

Na lokalnoj rundi takmičenja u Beogradu učestvovalo je 12 timova, sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je prvi put ove godine imao svoje predstavnike. Tim “MISS – Make it Simple and Smart” – studenata završne godine Modula za automatsko upravljanje, uz veliku podršku predmetnog nastavnika profesora Milana Ristanovića, bio je jedini tim Mašinskog fakulteta.

Radionica se sastojala iz dva dela. U prvom delu, koji je se odnosio na teorijsko znanje, učesnici su tokom dve nedelje slušali predavanja koja su održali profesori Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i predstavnici kompanije Siemens Srbija. Zatim su dobili praktičan zadatak, koji je trebalo da urade za 4 nedelje. Nakon predstavljanja projekta i razvijenog rešenja, stručni žiri je izabrao pet timova koji su prošli u drugi krug lokalnog takmičenja. Nakon prezentacije i ocenjivanja radova tri najbolje ekipe, među kojima i tim Mašinskog fakulteta, plasirale su se na regionalno takmičenje.

Finale regionalnog studentskog takmičenja označilo je završnicu projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2017. Cilj projekta, koji je iniciralo Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC, a podržali fakulteti elektrotehnike u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i Kompanija Siemens, je da mladim budućim inženjerima pruži detaljniji uvid u problematiku s kojom se inženjeri inače susreću u industrijskoj automatizaciji s ciljem da se što bolje pripreme za rad u stvarnom okruženju.

simpatic plc challange 2017 01 simpatic plc challange 2017 02 simpatic plc challange 2017 03

Tagovi

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava