Ministar prosvete Mladen Šarčević napomenuo je da nema zakonskog osnova da se starim postdiplomcima ponovo prudužava rok i da takvu mogućnost nije podržao ni zakonodavni odbor.

Ministar je i definitivno doneo odluku i saopštio da ostaje pri stavu i već pripremljenom predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanju, po kome će se rok za završetak studija produžiti samo studentima osnovnih studija koji studiraju po starom programu za dve godine.

Šarčević kaže i da nema zakonskog osnova da se prvim generacijama bolonjaca, upisanim 2006, 2007. i 2008, produži rok za diplomiranje, pa se ni ovaj zahtev studenata neće naći u izmenama zakona, koje je predložilo Ministarstvo prosvete. Šarčević ističe da će predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju najverovatnije u subotu biti na vladi, i da će potom biti upućen Skupštini Srbije, koja bi po ubrzanoj proceduri trebalo da ga usvoji.

- Nacionalni savet za visoko obrazovanje nije podržao zahtev da se studentima magistarskih i doktorskih studija, upisanih po starim propisima, produži rok da završe te studije. Ne želim da ignorišem mišljenje institucije koja je po zakonu nadležna da Ministarstvu prosvete predlaže politiku visokog obrazovanja. Ni moj prethodnik Srđan Verbić nije ignorisao stav Nacionalnog prosvetnog saveta, koji je bio protiv da informatika od ove školske godine bude obavezan predmet u osnovnoj školi, pa ni ja ne želim da idem preko mišljenja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje - kaže Šarčević, podsećajući da je po stupanju na dužnost prvo razgovarao sa članovima SANU i univerziteta.

Komentarišući mišljenje poslanika SNS, članova skupštinskog Odbora za obrazovanje, uključujući i predsednika tog tela Muamera Zukorlića, koji se zalažu da se i starim postdiplomcima produži rok i koji bi amandmanom mogli da promene vladin predlog, Šarčević je odgovorio da "svako treba da odgovara za svoje postupke".

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo prosvete je predložilo da se u izmenama Zakona o visokom obrazovanju rok za završetak studija produži samo starim studentima osnovnih studija i to za dve godine. Što se tiče akademaca koji studiraju po bolonji, predloženo je da 48 bodova i dalje bude uslov za budžetski status.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava