calendarGodinama unazad se postavlja isto pitanje! Da li je zaista toliko teško napraviti preliminaran raspored ispita za naredni ispitni rok, ili čak za dva ispitna roka i objaviti ga mesec dana pred početak istog? Opšte je poznato da svi čekaju pauzu u radu za vreme praznika, ali smatramo da to treba i da se sazluži.

Kao što znate od 1.5. pa do zaključno sa 6.5. se ne radi. Posle toga ostaju nam dve radne nedelje, posle kojih imamo samo 4 radna dana za prijavu ispita za junski ispitni rok (21.5.-24.5.). Komisija za pravljenje rasporeda ispita je zaboravila da postavi preliminarni raspored ispita, a otišla je na majsku pauzu. Kako su nas i do sada navikli, verovatno će prvo početi prijava ispita, a tek onda će biti predloženo kada se održavaju ispiti.

Podsećamo Komisiju (po ko zna koji put) da bi bilo lepo da studente jednom u njihovom studentskom životu, obraduju preliminarnim rasporedom ispita, kako bi ti isti studenti mogli da se organizuju oko polaganja, tačnije oko toga da li uopšte mogu izaći na neki od ispita ili ne. Neki rade, neki putuju ili imaju druge obaveze, i sam ispitni rok nije problem, ali bi bilo potpuno ispravno da znaju da li mogu da izađu na ispit, pogotovu ako ga plate.

Dosadašnja praksa je pokazala da studenti prvo prijave ispite, neki od njih i papreno plate, i onda zaključe da zbog privatnih obaveza ne mogu da izađu na ispit.

U ime svih studenata, od Komisije i nadležnih na fakultetu, tražimo da se rasporedi ispita formiraju i objave bar mesec dana pred početak ispitnog roka.
Mislimo da je bilo dovoljno vremena da se nauči i proceni koliko studenta u proseku prijavljuje koji ispit. Zna se koji su ispiti "masovni" a koji ne. Da li će se prijaviti +- 10 studenata ne menja stvar oko organizacije sala za polaganje ispita.

Na pojedinim fakultetima, studenti znaju kada su termini polagana ispita za dva ispitna roka unapred.

Očigledno je da Mašinac živi od stare slave. O Mašincu se priča u superlativima, a realno stanje je znatno drugačije. Čini nam se da zaostajemo mnogo u odnosu na druge fakultete.

Naravno, Studentski parlament ne pokušava da se izbori za ovo, po mnogima, najvažnije pitanje. Dobra organizacija je pola posla, ali "džabe" organizacija kada ne možemo da utičemo na startnu poziciju - termin polaganja. Bitno je da se kolege Studentskog parlamenta bore kako da ućare još neki dinar od organizacije Mašinijade i Apsolventske večeri, iako im to nije u "opisu posla"!

Komentari  

+2 #1 jovana 06-05-2013 12:06
eto od oktobra ce sportisti biti odgovorni za borbu studenata i nece biti nista bolje, ali bitno je da se po drugima uvek pljuje

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava