Svim studentima koji studiraju po starom nastavnom programu treba produžiti rok studiranja na svim nivoima, a takvo mišljenje će Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputiti Ministarstvu prosvete.

Većina članova odbora podržala je zahtev studenata koji studiraju po starom nastavnom programu u vezi sa produženjem roka, ali su pojedini upozorili da to nije u skladu sa evropskom praksom.

"Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Samo je pitanje izdržljivosti. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izađem studentima u susret, glasaću – za, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi", rekao je Žarko Korać iz LDP-a.

Korać smatra da univerzitetima treba da se uputi molba da razgovaraju sa studentima o tome.

Marija Janjušević iz Dveri dala je podršku studentima uz konstataciju da "ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000-te godine".

"Bolonja je na nespretan način ovde uvedena. Mi se sa zakondavstvom večito nešto jurimo i usklađujemo. Nadam se da ćete dati podršku studentima i da će to Ministarstvo prosvete sprovesti", rekla je Janjuševićeva.

Nema argumenata za drugačiju odluku, smatra Milena Bićanin iz SDPS-a, međutim, negoduje jer se zbog toga ne šalje dobra poruka.

"Mislim da bi bilo nepedagoški da pošaljemo poruku da je odlično studirati ceo život. Ako takvu poruku pošaljemo... ostaviću tri tačke", rekla je Bićaninova.

Ratko Jankov navodi da je stav Dosta je bilo taj – da se produžavanjem roka studentima ulazi u zonu koja nije pravno regularna, i dodaje da će glasati – za, uslovljavajući podršku evidencijom studenata i analizom fakulteta.

"Mi zalazimo u osetljivu oblast. Dajemo pravo studentima da beskonačno studiraju. Treba napraviti analizu na kojim je to fakultetima, koji su to predmeti kako bi država nekim dodatnim angažmanima mogla da pomogne studentima", rekao je Jankov.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić je podržao studente rekavši da nije reč o lošim studentima i da neki od njih već rade, te da su se ostvarili u svom poslu.

Tagovi

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava