Ponovo kao i ranijih godina, aktuelni studentski predstavnici pokušavaju da prikriju izbore za Studentski parlament Mašinskog fakulteta koji se moraju održati najkasnije do 10. aprila.

Studentski izbori moraju biti raspisani najkasnije 14 dana pre datuma održavanja samih izbora. Raspisuje ih predsednik studentskog parlamenta, a ukoliko ne budu raspisani u navedenom roku, raspisuje ih Student prodekan. Postavlja se pitanje da li su izbori raspisani i kada, kao i to gde je bilo objavljeno da studenti mogu da predaju svoje kandidature ukoliko su zainteresovani da učestvuju na izborima ove godine.

Kao i prethodnih godina, "ekipa" koja je na "vlasti" pokušava da prikrije aktivnosti vezane za ovogodišnje izbore sa jasnom logikom, što manje ljudi čuje i zna za izbore veća je verovatnoća da će konkurencija biti manja i da će "ista ekipa" pobediti i time ostati na "vlasti" još godinu dana. Verovatno ste mogli da primetite da je, proteklih dana, aktivnost članova Saveza studenata MFa znatno povećana na socijalnim mrežama. Sve ono što treba da bude obaveza Studentskog parlamenta članovi Saveza studenata pripajaju sebi kako bi time bili vidljiviji u očima studenata. Uglavnom predstavljaju servis putem koga fakultet distribuira obaveštenja i novosti, a oni na taj način prikupljaju poene i predstavljaju se kao studentsko telo koje zaista nešto želi i može da uradi.

Šta smo to kao studenti dobili u cilju poboljšanja studentskog standarda u protekloj školskoj godini?

Dok svu svoju pažnju posvećuju objavljivanju informacija o raznoraznim predavanjima i tribinama, studentskim seminarima na Zlatiboru, po kojoj studentskoj zabavi ili preuzimaju ideje drugih studentskih organizacija... zaboravljaju da je osnovni cilj postojanja Studentskog parlamenta borba za bolja prava studenata. Iako studenti imaju svog predstavnika u Savetu fakulteta, od zalaganja istog, nisu mnogo toga dobili. Zašto? Jednostavno, okrenut je u pravcu u kom vetar duva.

Višenedeljno maltretiranje u redovima ispred studentske službe, loša organizacija upisa, fakultet se hvali organizacijom predavanja a prolaznost studenata nikada manja, ogroman broj studenata koji je morao da potpise ugovor sa fakultetom o refinansiranju dugovanja... i sve to dok nam zvanični sajt fakulteta servira obaveštenja kako je sve sjajno i bajno.

Trenutni saziv Studentskog parlamenta čine dve grupacije, jedna okupljena oko Saveza Studenata Mašinskog fakulteta koja ujedno ima i većinu, i druga okupljena oko Volontera Mašinskog fakulteta (E3, sportsko udruženje, EuroAvia, Formula Student tim). Grupacija koja ima većinu uglavnom jednoglasno odlučuje o svim aktivnostima bez mogućnosti da druga opcija uopšte dođe do izražaja. Time se grupacija koja ima manje glasova povlači, jer jednostavno nema mogućnosti da bilo šta unapredi.

Studentski parlament Mašinskog fakulteta ukupno broji 15 članova koji su birani na izborima putem kandidatskih lista. Svaka lista ima kandidate, nosoioca liste, ime i redni broj. Dosadašnja praksa pokazala je da je potrebno 60 potpisa studenata kako bi jedna lista kandidata mogla da se prijavi za izbore. Potpis je validan ukoliko uz njega stoji čitko napisano ime i prezime potpisanog studenta, broj indeksa i JMBG.

Očekujemo da će obaveštenje o raspisivanju studentskih izbora biti isto tako ekspresno podeljeno putem svih sredstava informisanja koje Studentski parlament i Savez studenata MFa koriste, kao što to čine u vezi Studentskog seminara na Zlatiboru. 

Praksa se ponavlja iz godine u godinu. Izbori su netransparentni. Iako Uprava fakulteta nema ingerencije nad Studentskim parlamenom, dužna je da isprati sam izborni proces. Sumnjamo da je Uprava uopšte upućena u trenutnu situaciju.

Iako je možda kasno, ovim putem pozivamo sve studente da uzmu aktivno učešće u ovogodišnjim studentskim izborima.

Pre 3 godine profesor i bivši Dekan Milorad Milovančević je izjavio:
Bruka za studente! Niko nije bio obavešten o izborima pa je od oko 3.340 aktivnih studenata glasalo 27. Ja kao dekan ne mogu da se mešam u studentske izbore, ali sramota je da se borba za studentska prava pretvara u borbu za lične interese.

Više o samim studentskim organizacijama na Mašinskom fakultetu u Beogradu možete pronaći ovde.

Pokušaćemo da ispratimo ove izbore, zato ne menjajte kanal, na pravom ste mestu!

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Dobru priliku propusti većina ljudi, jer je uglavnom obučena u težak rad.“
Tomas Edison

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava