Da li je MAGISTAR isto što i MASTER??? Pitanje je sad???

(Preuzeto iz Dnevnik-a 09.12.2006.)

  Novi zakon o visokom obrazovanju, u skladu s Bolonjskom deklaracijom, uveo je i u Srbiji nove akademske nazive, kao što su, na primer, bačelor (bachelor – BSc), što je naziv koji se dodeljuje licu koje završi osnovne akademske studije (prvi stepen), i master (master), za one koji završe akademske studije drugog stepena, odnosno diplomske akademske studije. I dok je bačelor u nas sasvim novi naziv i ne sliči ni jednom od onih koje smo ranije imali, master (valjda zbog mnogo istih slova) ponekog podseća na titulu magistar, koja se sticala/stiče posle završetka poslediplomskih magistarskih studija.

  U manjem delu javnosti, čak i akademske, vlada nedoumica u vezi s nazivima master i magistar, a najčešća greška je njihovo izjednačavanje – kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu i član Nacionalnog tima Bolonja-promotera prof. dr Miroslav Plančak. – Po novom zakonu o visokom obrazovanju Srbije, studije koje vode do titule magistar više ne postoje. Doduše, studenti koji su ranijih godina upisali magistarske studije imaju pravo da ih i završe i steknu naziv magistra za najduže sedam godina od upisa, ali od ove školske godine nema više upisa u prvu godinu magistarskih studija.

  Novouvedena akademska titula master kruna je diplomskih studija i dobija se nakon sticanja 300 ESPB bodova – Evropski sistem prenosa bodova, što odgovara dužini petogodišnjih studija (svaka “Bolonjska” godina vredi 60 bodova). Zakon predviđa da se u upotrebi na srpskom jeziku koristi naziv diplomirani, s naznakom zvanja drugog stepena diplomskih akademskih studija iz odgovarajuće oblasti – master, na primer: dipl. in‘. elekronike – master, u međunarodnom prometu i u diplomi na engleskom jeziku koristi se naziv master (MSc). Hijerarhijski, u sistemu akademskih studija po novom zakonu, posle diplomskih – master, slede doktorske studije, koje traju tri godine i oni koji ih završe treba da sakupe najmanje ukupno 480 bodova (osam godina studiranja pomnoženo sa 60 bodova po godini).

  Naravno, osobe koje imaju naziv magistar, a ne žele da nastave studiranje na doktorskim studijama, zadržavaju titulu magistra i imaju sva prava koja im po zakonu, po tom osnovu, pripadaju.

  Magistri koji bi želeli dalje da se školuju, po novom sistemu mogu da se direktno upišu na treću godinu doktorskih studija, jer im se magistratura priznaje kao dve godine doktorskih studija – objašnjava profesor Plančak. – Takođe, oni čije su magistarske studije u toku, mogu da izaberu: ili da završe magistarske studije i steknu naziv magistra ili da pređu na nove doktorske studije, pri čemu im se vrednuju do tada postignuti rezultati na magistarskim studijama i na određeni način valorizuju na doktorskim studijama. Posle završetka doktorskih studija stiče se naziv doktora nauka (PhD).

Komentari  

+4 #2 Slavko 05-11-2012 02:15
@aca
Dobićeš dodatak toj tituli u vidu nastavka "master". Znači baš kao što i stoji u članku: "dipl. inž. elektrotehnike i računarstva – master". Bravo za tebe što si na polovini tih master studija obavešten kô Koštunica.
-1 #1 aca 23-01-2012 23:58
ovo je glupost, diplomirao sam na FTN-u 9.8.2011. i sa stecenih 240 bodova(Bachelor ) na diplomi mi pise DIPLOMIRANI INZENJER ELEKTROTEHNIKE I RACUNARSTVA...t ako da kad zavrsim master sigurno necu dobiti opet istu diplomu.

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava