Predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju konačno se nalazi pred poslanicima i definitivno je postignuta saglasnost da se produži rok za završetak studija i postdiplomcima koji studiraju po starom programu za dve godine, kao i studentima osnovnih studija po starom programu.

Odredbe od 48 ESPB za budžet i "produžena godina" se podrazumevaju.

Bolonjci neće biti obuhvaćeni izmenama Zakona, a kao glavni razlog je što generacijama 2006/07 i 2007/08 nisu produžili rok prošle i preprošle godine izmenama Zakona, te bi ovo bio "presedan". Na predstojećim sastancima studentski predstavnici će pokušati da dogovre da Ministarstvo uputi dopis fakultetima da se na osnovu molbe Bolonjcima produži rok za završetak na samom fakultetu, kao što je i rađeno sa generacijama 2006/07 i 2007/08. To bi bilo kompromisno rešenje u ovom trenutku, koje bi bar privremeno rešilo ovaj problem, do usvajanja novog Zakona koji se očekuje u narednoj godini.

Svakako studenti na Mašincu imaju razonodu, a to je nova igra ProfesorGo.

Šta kažu poslanici?

Postignuta je saglasnost i da se onima koji su na magistarskim i doktorskim studijama omogući produžetak.

Poslanici su se složili i da bi ovo trebalo da bude poslednji put da se produžava rok studiranja, a tražili su od resornog ministarstva odgovor šta je problem odnosno šta je dovelo do toga da više hiljada njih još nije završilo školovanje.

- Mi o tim razlozima možemo da se informišemo na osnovu iskustva nekih studenta, poznanika i na kraju krajeva ličnih iskustava. Ali mislim da bi radi rešavanja ovog problema i izbegavanja buduće slične situacije zaista bila neophodna jedna ozbiljna analiza svih mogućih uzroka koji dovode do situacije da velik broj nije još završilo fakultete - rekla je poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Milena Bićanin.

Đurišić (SDS): Kupovina mira među studentima

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da ovaj zakon ne tretira "sva ona bolna mesta u obrazovanju" kom je neophodna referoma, a pre zbog nepovezanosti obrazovanja sa tržištem rada.

On je ocenio da je zakon "kupovina mira među studentima" i da se izlazi u susret njihovim zahtevima, da ne bi bilo nekih problem i protesta.

- Ali ja mislim da izmena zakona ponovo ide na uštrb kvaliteta studiranja - rekao je Đurišić.

On je pitao i koliko je starih studenata završilo fakultet nakon što im je i pre dve godine produžen rok za završetak studiranja.

Božović (DS): A kako do posla posle fakulteta

O uskađenosti sa tržištem rada govorio je i poslanik Demokratske strankr Balša Božović, koji je pitao ministra "šta mlad čovek danas kada završi fakultet sa jedne strane zna da li negde može da se zaposli i kakve su mu u globalu perspektive opstanka u ovoj zemlji".

- To je ono suštinsko pitanje na koje morate da odgovorite kao novi ministar i mislim da je vaš zadatak verovato najteži u ovoj vladi, rekao je Božović.

DJB: Studenti žrtve loše politike

Poslanici Dosta je bilo govoreći o obrazovanju istakli su da će studenti ponovo biti žrtve loše politike i haosa koji vlada u visokoškolskom obrazovaju i dodatnim troškovima za budžet koji će platiti gradjani Srbije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da treba podržati studente koji treba da završe školovanje , ali je istakao da misli da izmene zakona ne rešavaju probleme u obrazovanju i da je Srbiji potreban novi zakon.

Dveri protiv Bolonje

On je kazao da su Dveri protiv bolonjskog sistema studiranja i da takvom sistemu "kozmetičke izmene koje se po malo dodaju s vremena vreme, ne mogu pomoći".

- Mi smo protiv Bolonje i to je ključna reforma koja treba da se desi. Vreme eksperimenata treba da prestane - rekao je Boško Obradović.

Šefica poslaničke grupe DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je da važan indikator razvoja jedne države da se podrži i osigura kvalitetno visoko obrazovanje, a da je pokazatelj toj posvećenosti procenat budžetskih sredstava koji država odvaja za obrazovanje.

Ona je ukazala da ima porodica iz unutrašnjosti koje su morale da odustanu od slanja dece na školovanje ili koje nisu završile školovanje zbog loše materijalne situacije, pa bi bilo dobro da se i socijalni i ekonomski apsekt pita oko daljeg razvoja obrazovanja u zemlji.

Poslanik Socijalističke partije Srbije, stranke vladajuće većine, Žarko Obradović rekao da je vlada napravila logičan potez da onima koji nisu završili studije produže rok za dve godine jer će tako imati mogućnost da steknu novo znanje i stručne kvalifikacije koje će im omogućiti da rade novi posao ili zadrže postojeći.

Skupština Srbije raspravljala je danas o Predlogu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, kojim se "starim" studentima produžava rok za završetak školovanja za dve godine.

Ministar Šarčević: Razumem studente

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da se izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju o produžetku roka studiranja odnose na više hiljada studenata koji su dovedeni u neravnopravan položaj jer nisu svi fakulteti u isto vreme primenili prethodni zakon.

On je, obrazlažući poslanicima predložene izmene, rekao da se one ne odnose na postidplomce, ali da će to amandmanima biti promenjeno i da je o tome postignut konsenzus na resornom skupštinskom odboru.

Šarčević je rekao da razume studente koji nisu diplomirali, da su za to brojni ljudski razlozi, i životni, ali i to što nisu svi fakulteti počeli da primenjuju zakon na vreme.

On je kazao i da se svake godine raspravlja o 48 bodova neohodnih za studiranje na budžetu i da se nada da je ovo poslednji put.

Šta podrazumevaju izmene zakona

Izmenama i dopunama Zakona visokom obrazovanju produžava se rok studiranja starim studentima za dve godine. Izmenama zakona treba da se omogući studentima koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija da zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Takodje, tim izmenama biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Odbor podržao predlog zakona

Ranije je Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje jednoglasno u načelu podržao Predlog zakona o izmenama zakona o visokom obrazovanju. Prema rečima predsednika Odbora Muamera Zukorlića produžetak roka za završetak školovanja u predlogu vlade odnosi se samo na studente osnovnih studija. Prema njegovom saznanju, ima 15 amandmana koji se uglavnom odnose na to da se rok produži i magistrantima i doktorantima.

Tagovi

„Dobru priliku propusti većina ljudi, jer je uglavnom obučena u težak rad.“
Tomas Edison

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava