Srbiju će na najvećem studentskom evropskom inženjerskom takmičenju predstavljati čak dva tima, a jedan dolazi pravo sa Mašinca! Mladi inženjeri širom Evrope uskoro kreću put srpske prestonice, koja je ovogodišnji domaćin EBEC takmičenja.

Finale evropskog inženjerskog takmičenja EBEC održaće se od 1. do 10. avgusta u Beogradu. Među više od 6500 studenata inženjerskih struka, 120 najboljih koji su prošli selekciju predstaviće neke od najprestižnijih evropskih univerziteta u nadmetanju za titulu najboljih evropskih inženjera.

I ranije smo pisali o ovom takmičenju:
Organizatori ovogodišnjeg finala, Udruženje studenata tehnike Evrope ─ BEST Beograd, posebno su ponosni na činjenicu da su na regionalnoj rundi „EBEC Balkan” u Podgorici takmičari sa Univerziteta u Beogradu zauzeli prvo mesto u obe kategorije, tim „Eksperti” u Studiji slučaja i tim „ETA” u Timskom dizajnu.

Velika nam je čast što smo imali priliku da pretstavljamo Beograd na balkanskoj rundi takmičenja i pravo je zadovoljstvo vratiti se kući kao pobednik u zaista jakoj konkurenciji i sa osvojenom kartom za finalno evropsko takmičenje. Nadamo se da ćemo se za vreme finala pokazati kao dobri domaćini, da ćemo uživati na samom takmičenju, upoznati najbolje mlade inženjere ostatka evrope i pobediti ih! -Poručuju Miloš, Veljko, Mihailo i Aleksandar, članovi tima ETA, studenti Mašinskog fakulteta.

Naši predstavnici u kategoriji Studija slučaja, studenti Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog fakuleta i Građevinskog fakulteta, Milica, Stefan, Vladimir i Valerija su optimistični i polažu nadu da će im, pored znanja i veština, i ime koje su odabrali doprineti u dostizanju titule najboljih: ,,Nomen est omen – Ime je znamenje, a mi smo Eksperti i to ćemo i dokazati”. Doprinos ovog događaja inženjerstvu i inženjerima u Srbiji prepoznale su mnogobrojne institucije, a bitan doprinos takmičenju će dati i kompanije koje daju punu podršku projektu sa ciljem da stupe u kontakt sa najperspektivnijim mladim stručnjacima.

Učesnici EBEC finala će, pored mogućnosti da dokažu svoje znanje i inovativnost, upoznati pokrovitelje takmičenja ─ predstavnike vodećih svetskih kompanija, saznati vise o njihovim studentskim programima i tako doći do prilike za zaposlenje, što je zaista ogroman karijerni odskok. -Ističe Tamara Kovačević, koordinator za odnose sa kompanijama EBEC Finala.

ebec 2016 1
Prilog i izveštaj tima "ETA" sa poslednjeg takmičenja:

Čast nam je što smo imali priliku da pretstavljamo Univerzitet u Beogradu na balkanskoj rundi takmičenja i pravo je zadovoljstvo poneti titulu najboljeg tima u zaista jakoj konkurenciji, kažu Mihailo, Miloš, Aleksandar i Veljko. U finalnom takmičenju očekuje ih nadmetanje sa 15 timova – pobednika regionalnih inženjerskih takmičenja iz cele Evrope. Daćemo sve od sebe da donesmo titulu najboljih evropskih inženjera ne samo regionu Balkana, nego i Mašinskom fakultetu, koji nam je omogućio da stečena znanja i veštine primenimo u praksi, poručuju ovi mladi inženjeri.

Timski dizajn je najkreativnija takmičarska disciplina u kojoj studenti, osim što rešavaju određeni inženjerijski problem, pokazuju svoju kreativnost i sposobnost za rad u timu. Tim ETA, čiji je zadatak bio da naprave katapult na daljinsko upravljanje, svojim konceptom koji se bitno razlikovao od rešenja drugih timova, zasluženo je dobio titulu najboljeg i najkreativnijeg tima.

Kao i na lokalnom takmičenju, zadatak i 20-tak komponenti potrebnih za izradu uređaja, dobili smo neposredno pred početak takmičenja, kaže Mihailo Petrović. Trebalo je, dodaje on, da za osam sati napravimo katapult kojim ćemo daljinski upravljati, odnosno daljinskim upravljačem kontrolisati punjenje, okidanje i usmeravanje projektila. Spremno su prihvatili izazov, manje probleme rešavali u hodu i uspeli su da kompletiraju uređaj.

Tim ETA je prvi predstavio svoj koncept. Prezentacija se odvijala ne engleskom jeziku, ali i to nije predstavljalo problem ovim mladim inženjerima. Na sva pitanja žirija smo odgovorili stručno, mašinski, što im se mnogo svidelo. Pozitivne treme je bilo, ali je ona brzo nestala kada je postalo jasno da je naš uređaj u odnosu na ostala rešenja najprecizniji i da smo jedini tim koji je daljinskim upravljanjem uspeo da pogodi pet od šest meta, naglašava Mihailo.

Tokom izrade katapulta tim se suočio sa nekoliko izazova. Najveći problem je bio kako da obezbede nesmetano ispaljivanje i punjenje uređaja, bez zaglavljivanja. Shvatili smo da moramo da napustimo ideju o katapultu koji radi po principu poluge i odlučili smo se za mehanizam udarne igle, kao kod puške, objašnjava Miloš Petrašinović. On je mišljenja da je upravo to rešenje bilo i najbitnije. Za razliku od ostalih ekpa, koje su za punjenje šaržera koristili motor, mi smo koristili gravitaciju samu po sebi, što se na kraju pokazalo kao najjače tehničko rešenje, naglašava Miloš.

Na samoj prezentaciji uređaja, najveću odogovrnost je imao Veljko Petrović koji je upravljao katapultom. Bilo je uzbudljivo, ali sam imao dobrog navigatora, šaljivo kaže Veljko pokazujući na Miloša. Prema njegovim rečima, tim je imao mnogo sreće što je postigao pet pogodaka, jer su tek na dan prezentacije imali priliku da u potpunosti isprobaju kako uređaj funkcioniše. Tek na dan takmičenja imali smo potpuno usavršen proizvod, i mogli smo da pucamo pravom snagom i imamo osećaj za to što radimo, objašnjava Veljko.

Takmičenje EBEC-Balkan okupilo je 48 učesnika iz regiona, pobednika lokalnih rundi studentskih inženjerskih takmičenja. Učestovale su ekipe iz Novog Sada, Mostara, Podgorice, Skoplja i Beograda i Niša i konkurencija je bila jaka, kaže Aleksandar Plemić. Ipak, dodaje on, najveća konkurencija nam je bio tim iz Mostara, koji je imalo sličan koncept dizajna mehanizma ispaljivanja pomoću udarne igle. Međutim, oni su postigli samo tri pogotka, što je presudilo u našu korist, ističe Aleksandar.

Takmičenje je trajalo četiri dana i prema rečima naših sagovornika bilo je veoma dobro organizovano. Da se timu ETA smeši prvo mesto bilo je jasno već prvog dana kada su pobedili na mini takmičenju u izradi mosta od papira koje je organizovano u okviru radionice za timski dizajn. Dobili smo papir, karton, konac i morali smo da ispunimo određene zahteve kao što je na primer izdržljivost mosta. Na kraju smo imali veoma zanimljivu prezentaciju, a naš most je za razliku od drugih, koji su uglavnom izdržali opterećenje makazama i hemijskama, izdržao patiku napunjenu mobilnim telefonima, s osmehom navodi Miloš.
 

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Život od nas ne traži da budemo najbolji, već da se potrudimo najbolje što možemo.”
Džekson Braun

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava