U vremenu kada o svakom studentu postoji elektronska evidencija, koja je uloga studentskih indeksa?

Zaposleni u studentskim službama na skoro svim fakultetima ističu da bez indeksa studenti ne mogu da izađu na ispite, overe semestar, dobiju diplomu. S druge strane, diplomci ističu da im je indeks bio neophodan u retkim situacijama.

– Otkako je uveden elektronski servis, može se i bez indeksa. On je neophodan za propratne stvari na fakultetu, poput uzimanja neke potvrde ili knjige iz biblioteke sa druge katedre – priča Ana Dimitrijević, koja je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bivši rektor Univerziteta u Beogradu i profesor na Elektrotehničkom fakultetu Branko Kovačević slaže se da je indeks izgubio svoj smisao.

– To je dokument koji dosta košta, a skoro ga niko ne koristi. O svakom studentu postoje elektronska i papirna arhiva, oni na ispitima mogu da pokažu i ličnu kartu, pa tako završavaju fakultet sa samo nekoliko ocena upisanih u indeksu – priča Kovačević.
Ipak, iako se indeks ne koristi često, bolje ga je čuvati na sigurnom, jer troškovi duplikata na većini fakulteta iznose nekoliko hiljada dinara.

Propusnica za Zoo-vrt
Kako ističu studenti, najveći značaj indeksa danas su popusti i pogodnosti koje im donosi. Ovaj dokument, primera radi, ujedno je i propusnica za Zoološki vrt i Botaničku baštu u Beogradu.

Međutim, na Mašincu je slika "nešto" drugačija. Složićete se da vam je indeks na Mašincu sve. Bez njega kao da i ne postojite. Ne daj Bože da vam ispit ili ocena nije upisana u elektronskom indeksu, ili da se studentska prijava negde izgubila na putu od kabineta profesora do studentske službe, ili je možda zapala negde slučajno dok su zaposleni u službi pravili "selfije" pa zato još uvek nije unešena i vidljiva u sistemu... Malo šale, znamo da službenici u studentskoj službi rade "krvav posao".

Iako je na mnogim fakultetima ovaj sistem doveden do savršenstva, na Mašincu to još uvek ne radi kako treba, iako se na razvoju istog sistema radi već više od 10 godina. Dokaz tome jesu i probijeni rokovi upisa, izbora izbornih predmeta, odlušanih ispita koji nisu zavedeni, spisak položenih ispita koji nedostaju...
Ako ste student Mašinca, čuvajte vaš indeks do poslednjeg dana studiranja, trebaće vam sigurno!

meme studentski servis masinac

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava