Studentski parlament MFa je "došao na ideju" da Upravi fakulteta predloži smanjenje cene prijave ispita, za sve one prijave nakon treće besplatne prijave ispita.

Još u decembru 2017.god. pisali smo o predlogu Uprave fakulteta da se svaki ispitni rok podeli u dvorok, i da se ispiti plaćaju pojedinačno, za svaki ispitni rok i to po ceni od 800 din po jednom prijavljenom ispitu. Ovo važi za sve ispite prijavljene nakon trećeg puta.

Tada smo naišli na veliku osudu objavljenog teksta na društvenim mrežama od strane tadašnjih, a istih sadašnjih, predstavnika studenata. Iako smo želeli da se studentski predstavnici više založe kod Uprave fakulteta i odluku o novoj ceni prijave ispita preispitaju pre nego je i usvoje, sama odluka je izglasana bez gotovo ikakvih polemika i informisanja samih studenata. Tada, niko od studentskih predstavnika nije pitao studente šta misle o samom povećanju.

Podsetićemo vas da studenti Mašinkog fakulteta imaju svoje predstavnike, koji bi trebali da se bore za bolja prava samih studentada tokom trajanja jedne školske godine, i to putem Studentskog parlamenta i predstavnika studenata u Savetu fakulteta gde se i donose sve bitne odluke. Potpuno je jasno da se studentski predstavnici nisu preterano založili za ono za šta je trebalo da se zalažu na samom početku, a da to je da cena ispita bude niža ili da prijava važi za dvorok. 

Više od godinu dana kasnije pošto smo prvi put pisali o povećanju cene, Studentski parlament izlazi sa idejom da predloži smanjenje cene prijave ispite sa 800din na 500din. Putem društvenih mreža postavljena je i anketa o tome šta misle studenti. Svakako, da su imali želje da isprate ono o čemu smo pisali bilo bi im jasno odavno šta studenti misle o trenutnoj ceni ispita i neke inicijative su mogli da preduzmu mnogo ranije.

Čini nam se da studentski predstavnici nekako ne rade dovoljno u interesu samih studenata, čak i onih koji su ih izglasali na izborima sa studentski parlament. Da li je u pitanju neznanje, nedovoljna angažovanost ili da se ne protivureči odlukama Uprave fakulteta, nismo sigurni.

Po već viđenom scenariju, svašta se obećava a malo toga se uradi. Kako nam se približavaju studentski izbori koji će biti održani u Aprilu ove godine, stiče se utisak da je "predizborna kampanja" krenula. Kako to da studentski predstavnici nisu povukli studente za sobom i jednostavno stave do znanja svima da studenti ne žele promene u vezi sa cenom prijave ispita?

Verujemo da je već kasno i da se malo toga može učiniti.

I na kraju, molimo sve studentske predstavnike da se ne osete prozvanim ovim tekstom, i da nam ne upućuju bilo kakve pretnje kao što su to ranije činili svakog puta kada objavimo tekst koji jasno ukazuje na nedovoljnu angažovanost samih predstavnika.
Ovo je činjenično stanje! Drage kolege, studentski predstavnici, bojimo se da se malo toga možete učiniti sada, ali biće nam i više nego drago ako išta uspete da promenite, barem jednom. Imate našu punu podršku, ukoliko vam to išta znači!

Do tada, kako bi ubrzali sam proces glasanja, dodajemo i 1155 glasova sa naše ankete koja je jasno dala odgovor na pitanje o ceni ispita.

Više detalja možete ispratiti u tekstovima na ovu temu ispisanim ranije.


anketa placanje ispita 800

Tagovi

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava