Međunarodna studentska nedelja u Beogradu (ISWiB- International Student Week in Belgrade), se ove godine, jedanaesti put, održava od 16. do 24. jula uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ponovo će okupiti više od 300 mladih sa svih kontinenata koji će učestvovati kako u edukativnom, tako i u kulturnom i zabavnom programu festivala.

U trenutku kada svetski lideri ne mare za potrebe mladih i za značaj multikulturalizma, studenti iz Nikaragve, Letonije, Indonezije, Somalije, Turske, Rusije, SAD i još 50 zemalja sveta okupljaju se u srcu Beograda i na najbolji mogući način pokazaće da je moguće i da je potrebno da zajedničkim snagama radimo na tome da se naš glas što dalje i što jače čuje.

Kao i svake godine, velika pažnja će biti posvećena edukativnim radionicama, na kojima će učesnici svakodnevno imati priliku da se bave gorućim temama u svetu, kao što su trgovina ljudima, diskriminacija na internetu i u svetu oko nas, aktivizam mladih, ili nejednakost među polovima. Pošto su prethodnih godina gosti iz inostranstva pokazali veliko interesovanje za srpsku kulturu, ove godine će imati priliku da nauče više o tradiciji naše zemlje u okviru radionice „Mi volimo Srbiju“. Neki od njih će se, pak, potruditi da savladaju osnove joge, ili pejzažne arhitekture. Gotovo sve radionice će se održavati u Beogradskoj poslovnoj školi.

Kulturni i zabavni program festivala će takođe biti veoma bogat. Tako se u utorak, 18. jula, u Dorćol Plac-u, održava manifestacija „Sajam država“, na kojoj dominira šarenilo narodnih nošnji, hrane i pića iz svih zemalja učesnika festivala. Događaj je otvoren za sve posetioce, koji tako imaju priliku da budu deo jedinstvenog spoja kultura sa svih kontinenata u srcu Beograda. Još jedan događaj koji u najboljem svetlu prenosi sliku zajedništva i neraskidivog prijateljstva jeste Defile zastava, koji će krenuti sa Trga Nikole Pašića u 16:30h, u subotu, 22. jula.

Kako ne bi bili zanemareni ni oni kojima je neophodna pomoć za osnovne životne potrebe u našoj zemlji, na festivalu će biti organizovano i Umetničko veče, u subotu, 22. jula, sa početkom u 20h, u klubu Elektropionir. Događaj će biti humanitarnog karaktera i takođe otvoren za sve zaineteresovane sugrađane. Prihod od ulaznica će ići organizaciji „Banka hrane“, a na licu mesta će se prikupljati i dobrovoljni prilozi.

Međunarodnu studentsku nedelju u Beogradu organizuje udruženje „Svetski omladinski talas“ koje već 12 godina podstiče aktivizam mladih.

Tagovi

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava