0 glasova
Mislim da je sve jasno iz naslova. Pitanje je kako?

Zaposlen sam u dobrostojećoj privatnoj firmi gde imam prilično obaveza i odgovornosti ali bar se zaradi pristojno za ovdašnje prilike. Čak i sa srednjom školom - ovo za sve one koji kukaju kako nema svrhe boriti se.
Oženjen sam i imam 2 sina.
I pored svega toga želim da upišem studije najviše zbog toga što želim da saznam, bolje reći, izučim oblast od koje živim već 15 godina. Ako zvanje (diploma) bude moglo da se naplati, odlično. Ako ne bude moglo - nije strašno, meni i mojoj porodici je dobro i ovako. Diploma, sama po sebi mi nije glavni cilj i motiv.

Dakle, imam želju da studiram, mogu to da priuštim, vreme za učenje ću da nadjem... sada ostaje problem predavanja i, u manjoj meri, vežbi. Ne postoji ni teorijska mogućnost da budem na fakultetu više od jednom nedeljno u radno vreme. Tačka.

Kakve su opcije sa ovim modernim, bolonjskim načinom studiranja?
Gledano sa strane, ja sada ne vidim neku bitnu razliku izmedju srednje škole i fakulteta. Pohadjate nastavu, skupljate bodove koje na kraju profesor zaključi u konačnu ocenu. Jedino što vam se pismena provera znanja zove kolokvijum i što 5-ca nije najbolja ocena :)
Ali, na stranu sad sa tom pričom.

Postoji li mogućnost za studiranje bez pohadjanja nastave? Kao što su nekada studirali "vanredni" studenti.
Gde i kod koga mogu da dobijem konkretan odgovor, uputstvo. Stvarno nemam vremena da se šetam po fakultetu nadajući se da je "taj i taj" baš danas odlučio da dodje na posao samo da bih dobio nekoliko jednostavnih odgovora.

Hvala unapred.
pitano u Ostalo od

6 Odgovora

0 glasova
Toliko je teško pitanje?
Skoro 100 pregleda i niko jedno slovo da napiše.
odgovoreno od
0 glasova
To je najbolje da vidiš sa Bekrićem. Kad uđeš na fakultet popneš se stepenicama (sa desne strane) na međusprat. U hodniku ćeš proći nekoliko šaltera i prva vrata nakon šaltera su ona na koja treba da uđeš i vidiš sa čovekom. On je šef studentske službe i sigurno će najbolje moći da ti objasni šta i kako.

Ako bih morao da dam mišljenje kako kombinovati posao i fakultet, rekao bih da to neće biti lako.
Problem je u tome što je nastava napravljena tako da su predavanja iz prve, treće i pete godine u pre podnevnoj smeni, a druge i četvrte u po podnevnoj.
Jasno je da ćeš sigurno imati ozbiljniji stav prema ispitima od 95% studenta koji se sad upišu, kojima studiranje i neće biti u nekom prvom planu i da ćeš ispite lako spremati, jer oni zaista i nisu teški za nekoga ko im se stvarno posveti. Ovo naročito važi za prvu godinu, a i za 4. i 5. godinu na nekim smerovima. :D

Dobra stvar je što je sad bolonjski sistem studiranja, pa već posle 3 godine imaš Bachelor (Inženjer po starom) diplomu.
Ako uspeš da savladaš prvu godinu a ona je, da ponovim, celokupno u pre podnevnoj smeni, sigurno ćeš lakše proći sa drugom koja je po podne, pa ćeš moći da dolaziš posle posla, a onda je i treća godina blizu.
Ako ti je to prošlo kako treba, Master ćeš odraditi bez problema.
Dakle, "odrađivanje" fakulteta u etapama.

E sad, oko prve godine. Svi kolokvijumi će ti biti pre podne i tu ćeš biti u velikom problemu. Treba videti da li ima ispita koji mogu da se polažu bez kolokvijuma (znači, kao klasičan ispit po starom - pismeni+usmeni), pa bi ti to u mnogome olakšalo muke. Naravno, sigurno bi ti neki profesori izašli u susret kad bi im ispričao svoju priču i nekako ti olakšali polaganje.

Da ne dužim dalje, to bi bilo to. Ako treba još neki savet, ti napiši.
U svakom slučaju, prvi korak Dragoljub Bekrić, šef studenske službe, prva vrata nakon šaltera sa desne strane. :)
odgovoreno od
0 glasova
Hvala puno. I ovo znači.
Još samo da mi neko kaže kada je Bekrić sigurno na fakultetu ili, još bolje, njegov kontakt telefon da zakažem kada mu nije gužva, uz neki ručak 8) .
odgovoreno od
0 glasova
Za telefon je najbolje nazvati fakultet na neki od ovih brojeva telefona, mada vidim da ima i neki pdf na dnu te strane, gde imaju spisak svih lokala na fakultetu (Bekrićev je na 14. stranici pdf-a).

Ja kad bih ga lično tražio, to bi bilo između 12h i 14h, mada se često može videti i ujutru, a i posle 16h.
odgovoreno od
0 glasova
Ja sam isto zaposlen. Imam jedno pitanje ako bih mogao da dobijem bilo kakav odgovor bio bih zahvalan. Radim vec tri godine i sturdiram u isto vreme. Solunac sam. Ostalo mi je da polozim jos otpornost materijala drugi deo, prvi sam polozio. Da li neko zna ili ima skripte , zadatke bilo sta iz toga ili neku informaciju da li je moguce pitati Munju za neku olaksicu oko toga? Da li ima obicaj da izadje u susret. Dugo sam van tokova na faxu pa ako neko zna nesto oko ovoga bio bih stvarno zahvalan.
odgovoreno od
0 glasova
Iskoristio bih ovu priliku da cestitam kolegi Sokko na uspehu. Imati porodicu, dobar posao i studirati je zaista pravi uspeh. Kolegi Luka nije Modric bih poručio ono što su i meni rekli-kad zagrizeš jabuku, pojedi je do kraja.
Svako onaj ko je završio faks i uporedo s njim studirao, može biti ponosan na sebe.

Ne bih se upuštao u diskusije tipa-da li je sada lakše studirati ili ne, zašto neko radi i studira, a neko ne itd.
Elem, ono što želim da kažem onim mlađim kolegama koji hoće uporedo sa studijama i da rade jeste:

Izbor posla je od krucijalne važnosti za završetak studija. Mada će me mnogi kritikovati, smatram da dobro plaćen posao sa studiranjem ne ide. Zašto? Zato što ćete kad osetite pare bataliti fakultet. Takvih primera ima koliko hoćete. Pogotovu će napuštanje fakulteta dobiti na značaju kad vidite od kolega koji se zapošljavaju, kakve plate imaju i koliko moraju da rade za tu slobodno mogu da kažem bedu od plate.

Moje je mišljenje, da je najbolje da se zaposlite kao čuvar/portir u noćnoj smeni(može i radio voditelj). Opet ne u svakoj firmi. Naš se jedan kolega zaposlio u banci baš kao portir, imao dobru platu i batalio faks. Ovo pričam iz iskustva, jer sam bio čuvar na jednom gradilištu i završio faks u roku. Mala plata(100 eur za dežurstvo svake druge noći), hladnoća, sistemi seci uši, krpi d**e :D su me dodatno motivisali da što pre završim.

Naravno, postoji i druga varijanta, a to je da završite sa svim ispitima u junu, pa da posle toga radite kao sezonci. Branje malina, kupina, jagoda, seča drva-možete skupiti dovoljno para da pregurate zimu. A i dobro je da se pusti mozak na ispašu posle svega što preživite na faksu. Eto toliko od mene.
odgovoreno od
...