0 glasova
jel moze neko da mi odgovori na ova pitanja?

- zasto se alatni celici ne kale iznad linije Acm, a konstrukcioni izmedju A1 i A3?
- zasto delovi od kojih se izradjuju rotacioni elementi ne smeju da sadrze zaostale napone?
- kod kojih celika se vrsi bez difuziono zarenje?
pitano u Druga godina od mjdmjd

2 Odgovora

0 glasova
Kolega Micko, Jamogu da ti odgovorim na drugo pitanje. Koliko ja znam:

- zasto delovi od kojih se izradjuju rotacioni elementi ne smeju da sadrze zaostale napone?

Zato sto sto od zaostalih napona mogu da nastanu naprsline u materijalu koje se sire sto se vise element koristi, a rotcacioni elementi moraju da izdrze torziju (uvijanje) a neki cak savijanje i izvlacenje (sabijanje).

Kolega Gajoliki, ja sam imao kod njega prosle godine prezentaciju (matalizaciju) koju sam odradio umesto 3ceg kolokvijuma. Pitanja koje daje su vezana za varenje (drugi deo materijala 2), nisam tacno siguran koje su teme za prezentacije, morao bi to da pitas profu direktno. Vidi to ti je dosta dobar nacin da ne bubas treci deo materijala2.

Pozz...
odgovoreno od neda
0 glasova
ja cu ti odgovoriti na prvo pitanje.
Alatni celici se nekale iznad temperature Acm yato sto bi usled velikog povecanja temperature doslo do povecanja zrna a samim tim i do losijih mehanickih karakteristika.Dovoljno je da temperatura predje A1 i tada ce se celik naci u podrucju austenita i cementita,a oba su prepua sa ugljenikom.
Konstrukcioni celici se kale iznad A3 temperature zato sto se izmedju A1 i A3 ne nalazi dovoljno ucljenika da bi se celik okalio(Ferit ima mali procenat ugljenika,doduse ima austenita ali nedovoljno)

Ferit od 0.0025-0.025%C
Austenit od 0.8-2.0%C

Toliko od mene
odgovoreno od Cipiripi
...