0 glasova
Interesuje me šta mislite o sistemu studiranja po Bolonji?
Kako se vi snalazite, šta mislite da treba doraditi, poraditi na nečemu?...
pitano u Ostalo od

53 Odgovora

0 glasova
Nenenenenen i ne

Po svim pravilima trebalo bi da bude kolokvijumi + 3 x ceo ispit! To se ne postuje, kao ni bilo sta drugo... Bukvalno svaki profesor sam sebi odredjuje sta je bolonja!
odgovoreno od
0 glasova
S'obzirom da su nam omogucili ovo gigantno prenosenje bodova u sledecu godinu verovatno ce da naprave jos jedan rok negde u oktobru (pocetkom ili kad vec) i to ce da se racuna u taj treci...mozda...ne znam...Uostalom ovo sto su napravili sada preko kolokvijuma je extra.Jeste da je, statisticki, mali broj ljudi ocistio sve u januaru (nekih 15 procenata or something) ali bi taj broj bio uzasno manji da nema ovakvog studiranja  :)

Sada,postoje prof koji su skroz ok i kod kojih je ova Bolonja laganica sto je extra,ali da postoje i oni old-school....Sta znam,nekako su svi morali da se prilagode,manje ili vise.Kod svakoga postoje kolokvijumi,bodovi.Sad neki te nece pustiti bez usmenog pa da si papa himself,a kod nekih usmeni gotovo i da ne postoji ako polozis preko kolokvijuma...jbg to je sada ono,ko ti zapadne...
odgovoreno od
0 glasova
Prosle godine je bio samo septembarski rok, nije bilo oktobra, a kamoli oktobra 2i3 kao na nekim faxevima. Tako da sjeb je tezak!!!
odgovoreno od
0 glasova
Basx su brezobrazni! >:(
odgovoreno od
0 glasova
To sa prenoshenjem bodova u narednu godinu meni se chini kao chinjenje medvedje usluge - naime to je isti sistem kao sto je u moje vreme bilo da se prenose ispiti iz godine u godinu  i onda ono sto ne polozite sada vas na kraju stigne u sledecoj godini - fizichki ne moze da se postigne da se poloze zaostali ispiti.. O tome nema naravno ko da misli jer je upravi cilj samo da zadrzi sto veci broj studenata zbog finansiranja od ministarstva. Prema tome ne dajte se upecati nego polozite sto vishe ispita u junu i sept.
odgovoreno od dm1111
0 glasova
Od Bolonje samo Bol => Mazohiste u prve redove! Ostali neka se pobrinu za "ranjenike".... ;) :)
odgovoreno od spooky
0 glasova
mislim da je bolonja jedna veeeelika glupost :-\
odgovoreno od Maliperica
0 glasova
Pa sad, mislim da nisi u pravu... Ovo kod nas i nije tako loše ispalo, ali uvek može bolje... Kad kažem bolje mislim prvenstveno na rezanje obima gradiva nekih predmeta, potpuno ukidanje usmenih ispita i sl.
odgovoreno od
0 glasova
Ova Bolonja kod nas na faksu je po meni sasvim ok, treba samo da vidite ono dezorganizovano cudo na ETFu, leleeeee. Moze sve bez problema da se stigne cak i kada profani nisu popustljivi, a ima dosta onih koji jesu. Sve sto je potrebno je da se iz glave izbaci kampanjski nacin ucenja i sve postaje bar duplo lakse, zaista.

Sto se skracivanja gradiva tice, dovoljno je skraceno, ne treba vise od ovoga. Kad bi ga jos skratili ne bi smo nista naucili. Znam da ce neko odmah da pomisli "ali ono sto ucimo necemo primenjivati u praksi", to zavisi, ako projektujes nesto hoces, ako radis kao prodavac klima uredjaja ili neki konsultant ili sta vec, nece ti trebati. Faks bi trebao da te pripremi za sve varijante.

Naravno, ima jos puno mesta za poboljsanje, od svih predmeta najvise me je ugnjavila Sociologija >:((a ucio sam je i u gimnaziji), sumnjam da treba tako, nju treba ili da svedu na ono iz srednje(gimnazije) ili da nam daju neku sazvakanu varijantu od stotinak strana za ceo ispit. Nije strasno ni ovo sto je daje ali je konfuzno napisano i testovi su "inpirativni"(govorim o Pokrajcu). Sto se ostalih predmeta tice, mislim da profani treba malo vise da se usaglase, razlike medju nekim profesorima istog predmeta su ogromne. Takodje, nerviralo me je i trckanje uzduz i popreko po celom faksu jer se za svaki predmet obavestenja kace negde drugde(a onaj prostor na medjuspratu je poluprazan), to bi bilo dobro sve stavljati na jedno mesto(bar prostora imamo).

Sve u svemu posle prve godine nisam nimalo zazalio sto sam upisaoMasicac(ima vremena i za to ;D).
odgovoreno od drale
0 glasova
pozdrav i sorry sto se ovako upadam u ovu vasu temu....evo rado bi vam poslao primjer kako je to univerzitet u tuzli odradio ali vam je upload ogranicen na 128 kb, da je bar 500kb... btw....mada ima jos dosta , tacnije i previse razlike u onome sto se radi u odnosu na ono sto je na papiru....to vam mogu potvrditi jer vec u naucno nastavnom vijecu masinskog fakulteta (najvisi organ fakulteta) sjedim vec tri pune godine a sada ce i cetvrta....ako kpme treba kakve literature neka javi ...tu sam da pomognem ako mogu ...i valjda  i vi pomognete ako nama zatreba...ruka ruku mije, ali to masinci rade sa dvije  ;) :)
odgovoreno od cZe
...