0 glasova
Dvoumim se koju od dve ponudjene mehatronike da uzmem za koju nedelju, kad krene izbor predmeta. Kakva su iskustva sa predmeta? Ko sta i kako predaje? Gde je lakse i gde se bolje nauci?
pitano u Prva godina od drale

5 Odgovora

0 glasova
Prof. Lazarevic prosle godine nije drzao predavanja, jer je bilo malo prijavljenih studenata za njegov predmet, tako da smo svi zajedno slusali kod Vega. Doduse pojavio se i on par puta i odrzao neka predavanja.

Generalno, nema nista specijalno da se uci, nema kolokvijuma, ceo semestar se radi projekat, koji se na kraju brani i usput profesor i asistentkinja postavljaju neka lagana pitanja nevezana za projekat (tipa sta je mikrokontroler, sta je plc i cemu sluzi...) Jedino st se tokom semestra radi jesu tri prezentacije projekta.

Ocenjivanje: Prisustvo + Prezentacije + Projekat i na kraju taj usmeni/odbrana.
odgovoreno od ninke
0 glasova
A o čemu je taj projekat i kako se on radi (u nekom programu ili...)?
odgovoreno od
0 glasova
Uglavnom su projekti vezani za smerove, pa ne postoje tipični zadaci za projekat.

Princip je takav da svi studenti sa smera dobiju jedan projekat koji zajedno rade. Ako smer ima više od 12-13 studenata, onda se deli na dve grupe i rade se dva odvojena projekta.

Ja konkretno mogu da kažem šta se radilo na smeru za Automatsko upravljanje u prethodne dve godine, pa da se na toga eventualno nasluti kako to izgleda:

- Prošle godine zadatak je bio da se uradi kompletan plan za izradu naplatne rampe na auto-putu. Bilo je potrebno napraviti spisak opreme koja bi se koristila, opis te opreme (rampi, koračnih motora, senzora, PLC-ova...), kako funkcioniše, koiliko sve košta, koje su prednosti, mane itd.
Treba napomenuti da tu nije bilo nekih specijalnih proračuna niti programiranja, nego više kao neki opšti opis tog problema i šta bi se sve zahtevalo kad bi se to nešto zaista pravilo. Uglavnom se jure tekstovi po internetu, raznim fakultetskim i vanfakultetskim knjigama.

- Pretprošle godine je trebalo napraviti sistem solarnih panela, ali na takav način da paneli budu pokretni (verovatno putem nekog elektromotora) a cilj bi bio da se uradi upravljanje tako da oni u svakom trenutku prate položaj sunca na nebu i ostvaruju maksimalnu absorpciju energije

Iako ovo možda zvuči interesantno, manje više se na predmetu ništa posebno ne nauči. Uglavnom projekat iznesu 3-4 studenta iz grupe (koji ponešto nauče dok jure podatke kako bi odradili projekat), svi na kraju odgovaraju i dobiju prilično "random" ocene, jer se ne zna ko je koliko tačno radio u tom projektu.

Pošto je meni to delovalo kao predmet gde se neće puno naučiti (a i taj sistem ocenjivanja mi je delovao relativno nefer), ja sam umesto ovoga izabrao Termodinamiku M. :D
odgovoreno od
0 glasova
Dobro, znači ti projekti su više kao neke prezentacije? Nije potrebno neko programiranje ili rad kojekakvih crteža grafičkog tipa?

A kakva je termodinamika m i kako si tu prošao? :D
odgovoreno od
0 glasova
Da, projekti su kao prezentacije, malo teksta (ni slucajno previse, jer oduzima bodove za to), puno slika, a ako nadjes/napravis neku animacijicu tim bolje (realno jedina stvar koju sam ovde naucio je da petljam sa Catia Kinematics modulom, jer sam pravio malu prostu animaciju otvaranja/zatvaranja sistema kontrapotiska kod mlaznog motora, naravno to sam sam radi sebe radio).

Mehatronika kod Vega je debilan predmet, necete nauciti nista, necete nista prakticno umeti da uradite po pitanju nekog mehatronickog sistema (oasim ako nista naucili samo, ovaj predmet vam tu nije od pomoci), samo cete se smoriti sastavljajuci i slusajuci suntave prezentacije. Prezentacije uvek uradi par ljudi iz grupe, dok se ostali lade. Kvalitet te prezentacije se relativno random ocenjuje, jer su neke lose dobile solidne bodove, a i one dobre su dobile isto, a vise na broj bodova utice kvalitet izlagaca nego kvalitet prezentacije. Na kraju vasa pita neka osnovna pianja o PLCu, senzorima, aktuatorima, to se nauci za pola sata i ocene daje prilicno random (vodja grupe ce uvek imati prednost, cak i u grupama gde je zapravo samo zajebao stvar). Termodinamika M jeste mnogo tezi predmet za poloziti, ali svakome kome je cilj da nesto nauci preporucujem izbegavanje Mehatronike kod Vega u sirokom luku. Naravno, bilo ko sa termotehnike, termoenergetike i slicnih smerova jako vezanih za Termodinamiku pravi debilnu gresku birajuci ovaj predmet.

P.S. Da neko ne shvati pogresno, nisam isfrustriran pa da zato pljujem predmet, radio sam koliko je trebalo i dobio 9, tako da nemam sto da se bunim, ovo je realna slika ove sprdacine od predmeta (znajuci Lazarevica, verujem da bi kod njega bilo mnogo bolje, ali i teze).  :D
odgovoreno od drale
...