0 glasova

Zadatak
Zbog čega u Bernulijevoj jednačini vrednost obeležena zeleno negativna (i gH) i ako ne piše da je to Pv podpritisak, i zašto je Pm/ρ (crveno obeleženo) pozitivno? Od čega to zavisi?

Hvala!

pitano u Treća godina od

2 Odgovora

0 glasova
U rezervoaru jedan je granica slobodne porsi tecnosti, posto je rezervoar tri je ispod, zbog toga je -gh, U rezervoaru tri vlada Pv, nije samo atmosfrski, Pa-Pv/ro, a posto u bernulijevoj jedacini imas i levu i desnu stranu, a posto u rezervoraru jedan vlada samo Pa, onda se Pa sa leve i Pa sa desne skrati i ostane samo -Pv/ro. tako ti je u drugoj jednacini samo sto ide Pa+Pm/ro a posto u rezrvoaru jedan vlada samo Pa, onda se Pa sa desne i leve strane b. jednacine skrati i ostane Pm/ro, gh u drugoj jednacini nema jer su rez 1 i rez 2 na istoj visini, tjs, nema razlike u visini medju njima. To bi bilo to, koliko se secam, nemam svesku sa zadacima, pa sam radio iz glave, ali trebalo bi da je to to. Valjda sam Malo pomogao,
odgovoreno od
0 glasova
Pv (podpritisak) li vakumpritisak, je pritisak koji je manji od atmosferskog, Pm (nadpritisak) ili manometarski pritisak je pritisak koje je veci od atmosferskog.
Ako u nekom rezervoaru vlada Pv to znaci da je pritisak u rezervoaru manji od atmosferskog. I zato je Pa-pv
Ako u nekom rezervoaru vlada Pm to znaci da je pritisak i rezervoaru veci od atmosferskog . I zato je Pm+Pa
odgovoreno od
...