Hiljade bivših akademaca, korisnika studentskih kredita, dobilo je obaveštenje da do septembra treba da otplate kredit i sve obračunate kamate. Tako će umesto rate od, recimo, 3.000 dinara, prema prvobitnom planu otplate, morati za tri meseca da plate i po nekoliko desetina hiljada dinara.

Akademci dugove nisu vracali zato što nisu znali - kome.

Univerzal banka Beograd, preko koje im je isplacivan kredit Ministarstva prosvete, ostala je bez dozvole za rad pre dve i po godine. Tek posle 13 meseci, ovaj posao poveren je Unikredit banci. Studente ni kada je odabrana nova banka niko nije obavestio o tome koji iznos, u kom roku i na koji racun treba da uplate. Ni studenti koji su se tada raspitivali u Ministarstvu prosvete nisu dobili nikakvu korisnu informaciju.

U Unikredit banci je receno da oni nemaju podatke o tome koliko bivših studenata treba da otplati zaostali dug i koliko je njihovo ukupno dugovanje bilo kada su, mimo svog znanja, postali klijenti ove banke, kao i da te informacije ima samo Ministarstvo prosvete. Ovaj list u Ministarstvu nije uspeo da dobije te podatke. Kako se godišnje dodeli i po 15.000 studentskih kredita, problem s vracanjem duga zasigurno ima hiljade bivših akademaca.

U Unikredit banci tvrde da su studenti u ugovoru koji su potpisali pristali na to damoraju sami u banci da se informišu o visini duga i nacinu otplate. U tom ugovoru, ipak, ne piše nigde da ce studenti morati da idu od banke do banke da bi saznali kojoj duguju.

Iako je, uz informacije o dugovanjima, banka dobila i licne podatke dužnika, pa i njihove adrese stanovanja, mnogim akademcima je tek posle više od dve godine nakon gašenja Univerzal banke stiglo obaveštenje o tome kako da nastave vracanje duga. U Unikredit banci kažu da su javnost obavestili saopštenjem, gostovanjima u TV emisijama, na sajtu, Fejsbuku, posterima na fakultetima... Nakon javnog obaveštenja, otplata kredita je aktivirana, te je bilo neophodno da korisnici pocnu da ga otplacuju.

Da li će se studentski predstavnici ujediniti po ovom pitanju i stati na stranu studenata ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, neko mora da dogovori pravedne uslove vraćanja kredita državi kako niko ne bi ostao oštećen na kraju, a ponajmanje studenti.

Tagovi

„Možemo učiniti sve što poželimo ako se dovoljno dugo držimo te stvari.“
Helen Keler

Anketa

Da li ste za to da se uvede plaćanje ispita po ceni od 800 din, u svakom ispitnom roku (nakon 3 pokušaja) ?

Nastava