Članovi Odbora za obrazovanje Slupštine Srbije podržali su predlog Ministarstva prosvete da se starim studentima produži rok za završetak studija za godinu dana. To se odnosi na studente osnovnih, magistarskih i doktorski studija.

Iako je bilo najava, a prema tvrdnji samih studenata i čvrstih obećanja pojedinih poslanika SNS da će Odbor predložiti da se rok za diplomiranje produži za dve godine, to se danas nije desilo. Zamenik predsednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Ljubiša Stojmirović izjavio je za Danas da se predlog koji je dobio zeleno svetlo tog tela neće menjati na sednici Skupštine, ali da su poslanici Demokratske stranke najavili podnošenje amandmana da se rok za diplomiranje starih studenata ne ograničava.

- Prošli put je ministar prosvete predložio da se rok pomeri za godinu dana, mi smo im dali dve. Ovog puta smo se saglasili da to bude godina dana – kaže Stojmirović. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je na današnjoj sednici Odbora da nema zakonskog osnova da se rok za završetak studija produži i prvoj generaciji bolonjaca. On je dodao da će poslati preporuku svim fakultetima da im ne naplate reupis i napomenuo da je to uradio i pre dve godine, ali da je njegovu preporuku poslušalo 70 odsto fakulteta.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov najavljuje da će ta stranka uložiti amnadman da se izbrišu bilo kakvi rokovi za završetak studija starih studenata i da to pravo traje sve dok ne završe studije. Ona je ocenila da nema smisla da se poslanici sastaju svakog septembra i da pričaju o produžetku roka. Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić kaže da će rok od godinu dana motivisati studente da uče. On je izneo podatak da je zahvaljujući produženjima, broj starih studenata sa 24.000 spao na 6.000.

Izmenama zakona predvidjeno je i da se priznaju doktorske diplome stečene na fakultetima koji u momentu izdavanja diploma nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih, odnosno doktorskih studija. Te diplome je ranije osporio prethodni saziv Komisije za akreditaciju. Ministar je rekao da je priznavanje diploma jedini način da se izbegnu brojne tužbe koje bi usledile.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Naše živote više oblikuju naša očekivanja i nadanja nego li naše iskustvo.“
Bernard Šo

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava