Izbori za studentski parlament Univerziteta u Beogradu (UB) održavajli su se danas, a kako se moglo čuti atmosfera je bila gora nego pred bilo koje parlamentarne izbore u Srbiji. Studenti su podeljeni i po partijskim i po ličnim interesima, a na najmanje tri fakulteta izbori za predstavnike u studentski parlament održani su pod sumnjivim okolnostima


Problemi su nastali kada su se studenti koji su članovi vladajućih stranaka, SNS i SPS, ili su njima bliski, sukobili sa kolegama koje nemaju partijsku knjižicu.

- Studenti su se podelili, kao što se dele i svake godine u ovom periodu, s tim što se ovaj put pojedini pozivaju na određene političke partije, odnosno njihove funkcionere, i tako vrše pritisak. Javna je tajna da država želi da drži studente pod kontrolom. U ovoj situaciji to se jasno vidi po tome što neki studenti, bliski određenim strankama, žele da spreče da se održe studentski protesti najavljeni za oktobar - priča za “Blic” Andrijan Lemut, odlazeći predsednik studentskog parlamenta UB.

Razjašnjenja radi, članovi studentskog parlamenta Univerziteta biraju se tako što svaki fakultet odabere jednog do tri delegata. Njih 45 sa ukupno 31-og fakulteta sutra treba da bude zvanično odabrano u studentski parlament Univerziteta u Beogradu.

Zbog političkih sukoba, ali i ličnih interesa, na najmanje tri fakulteta ovi izbori su
prošli veoma sumnjivo. Izbori na Pravnom održani su ispod žita, odnosno tako da više od 1.300 studenata uopšte i nije znalo da su izbori u toku. Izborna komisija na čelu sa prorektorkom UB prof. dr Nadom Kovačević poništila je ove izbore, o čemu postoji pisana odluka, ali ih je pod pritiskom dekanata Pravnof fakulteta naknadno ipak priznala. Studenti tvrde da je pritisak stigao iz SNS i to od pomoćnika ministra pravde Miloša Vazure, kao i da je delegat Pravnog za studentski parlament Stefan Tanasković, član SPS.

- Moguće je da je Stefan član SPS, ali sve i da jeste, u studentskom organizovanju je strogo zabranjeno promovisati lične interese. Ja nikada nisam bio član nijedne partije, a svojim kolegama sam poručio da je to isključivo njihova privatna stvar koju ne smeju mešati u parlament - odgovara Dejan Stojanović, predsednik studentskog parlamenta Pravnog fakulteta.

On ne poriče da poznaje pomoćnika ministra pravde Miloša Vazuru i da je sa njim dobar prijatelj, ali kako kaže, to je samo drugarstvo sa studija.

Mutnih radnji bilo je i na Poljoprivrednom fakultetu gde je ukradena biračka kutija. Osim toga, na izbore se prijavila samo jedna lista. Sekretar Bogdan Mladenović rekao je samo da se “fakultet ne meša u studentske izbore” i da su “studentske organizacije često politički instruisane”.

Na Mašinskom fakultetu pak prevagnuli su lični interesi. Izbori su takoreći organizovani tajno, jer su prethodni studentski predstavnici želeli da zadrže poziciju.
- Bruka za studente! Niko nije bio obavešten o izborima pa je od oko 3.340 aktivnih studenata glasalo 27. Ja kao dekan ne mogu da se mešam u studentske izbore, ali sramota je da se borba za studentska prava pretvara u borbu za lične interese - kaže za naš portal dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milorad Milovančević.

Prof. dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta, priča za “Blic” da su studentski izbori postali tamna mrlja o kojoj se nerado govori.

- Pravilnici o izborima su neusaglašeni i različiti od fakulteta do fakulteta, što daje prostora za razne mahinacije. Na nekom fakultetu se predstavnici za studentski parlament biraju imenom i prezimenom, a na nekima, kao na Ekonomskom, biraju se liste, što podseća na izbore za Narodnu skupštinu. Članovi sa te liste potpuno se pokoravaju nekoj ličnosti koja se nametnula kao lider. Nema više one prave studentske borbe, svuda se nazire borba za lične ili borba za partijske interese - priča Boričić.

Na konstataciju da se priča kako studentski predstavnici sa Ekonomskog fakulteta pripadaju struji SNS, Boričić kaže:
- Sada ste samo potvdrili moje sumnje.

On dodaje da će se u rektoratu založiti da se reguliše pitanje studentskih izbora i da se uvedu jedinstvena pravila za sve fakultete.

Tagovi

Komentari  

#1 izvor-blic 02-10-2014 09:58
Kad vec kradete tekst, navedite izvor.

Nemate prava da postavite komentar.

„Postoje dve vrste ljudi - oni koji rade i oni koji pobiru slavu za napravljeno. Potrudite se da uvek budete u prvoj grupi jer je tu znatno manja konkurencija.“
Indira Gandi

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava