Na sednici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, održanoj u utorak, 12. maja 2015. godine, razrešen je sa mesta predsednika Studentskog parlamenta Milivoje Ćorić, student Poljoprivrednog fakulteta.


Nakon inicijative za smenu, podnete 5. maja 2015. godine, a koju je, pored članova Studentskog parlamenta, podržao i student prorektor Univerziteta u Beogradu, Milivoje Ćorić smenjen je javnim glasanjem uz podršku apsolutne većine članova.


Inicijativa za smenu pokrenuta je jer je predsednik svojim aktivnostima blokirao rad i održavanje sednica Studentskog parlamenta i sprečio reagovanje studenata na predlog o povećanju školarina na devet fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i reakciju povodom odluke o smanjenju broja ispitnih rokova na četiri.

Pored toga što nije obavljao svoje dužnosti i zastupao interese studenata na odgovarajući način, Milivoje Ćorić je, bez znanja ostalih članova Studentskog parlamenta, uključujući i studenta prorektora, zamenika predsednika, generalnog sekretara i potpredsednike, nezakonito raspolagao finansijskim sredstvima i time oštetio budžet Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Iz svega navedenog, većina članova Studentskog parlamenta došla je do zaključka da je Parlamentu potrebno novo rukovodstvo koje će savesno voditi ovu instituciju i raditi u korist studenata.


Kako je pomenuti kolega izabran možete pročitati ovde. Naime, ovaj saziv Parlamenta je konstituisan početkom oktobra prošle godine, i odabir članova je bio do te mere skandalozan da je bilo prosto neverovatno da je i konstituisan. Na izborima na Poljoprivrednom fakultetu, ukradene su 2 glasačke kutije usred bela dana, pa je glasanje bilo ponovljeno istog dana i "apsolutni pobednik" izbora je bio pomenuti Ćorić. Očigledno da razvoj događaja nije bio dovoljan alarm za to šta će se dešavati. Tada je Danilo Jeremić, predsednik SKONUS-a izjavio: "Kutija jeste ukradena, ali je zamenjena u toku dana i izbori su nastavljeni, pa nije bilo većih nepravilnosti. Uostalom, bila je prijavljena samo jedna lista, pa nije bilo neizvestnosti oko glasanja." Izjava skandalozna do te mere da je svaki komentar suvišan. A scenario je poznat sa našeg fakulteta, zar ne?

Čak i ptice na grani znaju da je glavni uslob da postanete član parlamenta BU partijska knjižica, ali gotovo nepostojeći nivo moralnih pobuda. Svima je jasno kako se biraju članovi lokalnih studentskih parlamenata. Biraju se na brzinski organizovanim izborima (na većini fakulteta je izlaznost izuzetno mala). Dokle sve to ide i na šta su sve spremni studentski "predstavnici" gotovo svi znaju. Bilo kako bilo "Nezakonito raspolaganje novčanim sredstvima" vodi krivičnoj odgovorniti (a znamo dobro šta to praktično znači) je ozbiljan prekršaj i ovo bi moralo da se istera na čistac.

Podsetićemo vas da je za istog bila potrebna većina glasova, a jedan od tih glasova je došao i sa našeg fakulteta, od prestavnika našeg studentskog parlamenta.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.“
Hamilton Holt

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava