Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) uputila je pismo Skupštinskom odboru za obrazovanje, tehnološki razvoj i informatično društvo u vezi sa statusom studenata koji su upisali fakultet pre donošenja novog Zakona o obrazovanju.

Pismo prenosimo u celosti:

U ime Studentske konferencije univerziteta Srbije, koja predstavlja preko 250 000 studenata koji studiraju u Srbiji, želimo da Vam uka\emo na problematiku člana 148. Zakona o visokom obrazovanju.
Naime član 148. stav 2 spada u prelazne odredbe i odnosi se na nastavak studija studenta upisanih pre stupanja poslednjeg Zakona o visokom obrazovanju.

U članu 148. stav 2 studenti upisani, na osnovne studije i na studije na višim školama, pre septembra 2005. moraju završiti studije najkasnije do kraja školske 2017/2018. godine, dok studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka moraju završiti studije do kraja školske 2018/2019. godine.

Studenti koji ne uspeju da završe studije u predviđenom roku, u slučaju da žele da nastave školovanje, moraju se upisati na najsličniji studijiski program na fakultetu na kom studiraju, pri čemu dolazi do priznavanje dela ispita ali takođe i dodavanja novih ispita koji nisu bili predviđeni prethodnim studijskim programom.
Smatramo da će mnogo više problema nastati prebacivanjem ovih studenata na nove studijske programe jer su razlike između studijskih programa prevelike. Takođe prebacivanje na nove programe, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, predviša i ponovno slušanje predmeta za koje ovi studenti neće imati vremena.

Predlog SKONS je, nakon konsultracije sa Studentskim parlamentima univeziteta Srbije, da se gorepomenutim studentima produži rok za završetak studija uz obavezu da se izvrši prijava onih koji žele da nastave studije i da se prijavljenima odredi rok a završetak u skladu sa brojem preostalih ispita, po ekvivalentnom modelu koji se primenjuje za studente koji su upisani nakon stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju iz 2005. godine. 

U Beogradu
09.05.2018.godine

Predsednik SKONUS-a
Milan Savić

skonus 2018
 

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Moja najveća briga nije jesam li pao na nekom zadatku, nego jesam li zadovoljan padom.“
Abraham Linkoln

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava