Odbojkaška selekcija Univerziteta Niš predstavljaće našu zemlju na ovogodišnjim Evropskim univerzitetskim igrama! Nišlije su nadigrale tim Beogradskog univerziteta u kome igraju i kolege sa našeg fakulteta, Miloš Arsenoski i Ivan Bubulj.

Gostujuća ekipa uspela je da nadoknadi 0:2 u setovima i na kraju trijumfuje u uzbudljivoj završnici. Meč se odigrao u pet setova (25:27; 26:28; 25:23; 25:23 i 15:12) u kome se Niš izborio za kartu za Zagreb.

Na prvim Evropskim univerzitetskim igrama koje su se održale u Kordobi 2012. godine odbojkaši Univerziteta Niš osvojili su zlatnu medalju te će na ovogodišnjem prvenstvu pokušati da ponove taj uspeh.

Obe ekipe ušle su koncentrisano u meč. Tehničari su razigravali sve svoje napadače. Srednjaci Beograda Milić i Gajić sjajno su spajali blok sa krajnjim igračima te je domaća ekipa do sredine seta bila u vođstvu (17:11). Na servis Begovića Nišlije prave seriju od šest vezanih poena za koje je najzaslužniji bio srednji bloker Stojković. Najpre je zakucao sa prvog tempa a potom izblokirao Stojsavljevića. Pokušao je selektor Bulić izmenom dijagonale tehničar- korektor, ali to nije donelo promenu u igri njegovog tima te je zatražio tajm- aut. Nakon kratkog predaha momci iz prestonice vratili su se u ritam i ponovo prešli u vođstvo. Nišlije ipak nisu želele da im tako lako prepuste set. Milanović je vezao tri odlična smeča i izjednačio na 22:22. Sve do 25:25 igralo se poen za poen, uglavnom su igrači obe ekipe grešili servis. Rajković je svojom servis greškom doneo rivalu set loptu, a Pejčić je ispucao u aut za konačnih 27:25 i vođstvo Beograda od 1:0 u setovima.

Gostujući odbojkaši bolje su započeli drugi period igre. Pokretač ekipe ponovo je bio kapiten Stojković. Pridružio mu se i drugi srednjak Marinković te su još na početku napravili razliku i održavali je sve do same završnice. Pri kraju seta opala je koncentracija, Nišlije su počele da greše te se Beograd priližio na samo poen razlike 22:21. Klupa gostiju zatražila je kratki predah kako bi konsolidovala svoje redove. Stojković je jednim poenom iz napada i jednim iz bloka doneo svojoj ekipi prvu set loptu. Na drugoj strani Stoilović je imao spreman odgovor. Vezao je nekoliko odličnih napada iz četvorke, a potom realizovao i pajp za prvu set loptu (27:26). Pejčić je pokušao preko Milanovića da izjednači ali je Milić sjajno spojio blok sa Arsenoskim i stavio tačku na drugi set.

odbojka univerzitet beograd ivan bubulj

Beograđani su nastavili u istom ritmu i na početku trećeg seta. Arsenoski je upošljavao sve svoje napadače te su u uvodnim minutima bili u blagom vođstvu. Niš je napravio nekoliko mini serija, realizacija napada bila je na visokom nivou te su uspeli najpre da izjednače a potom i da povedu 21:18. Beograđani su ponovo pokušali da naprave preokret kao u prethodnom setu. Približili su se na samo poen razlike 23:22 kada je Niš zatražio tajm- aut. Ponovo je kapiten Stojković preuzeo odgovornost i otpucao prvi tempo za set loptu (24:22). Prvu je spasio Pajić, poentirao je sa korekcije, ali je u narednom poenu došlo do nesporazuma između Brajovića i Milića i Niš je rezultatom 25:23 smanjio na 2:1 u setovima.

U četvrtom periodu igre obe ekipe pružile su svoj maksimum i pokazale da nisu slučajno u finalu. Ni jedna ekipa tokom čitavog seta nije vodila sa više od dva razlike. U ekipi Niša razigrao se Rajković, a protivnički blokeri nisu imali rešenje za sjajnog blokera Niša, Luku Marinkovića. U ekipi Beograda znatno je opao procenat realizacije napada. Stojsavljević nije mogao da nastavi meč zbog klupskih obaveza, te je sav teret uglavnom pao na korektora Pajića. Napad je uglavnom išao preko njega, a ekipa Niša je u završnici pronašla rešenje. Begović je sjajno tempirao skok i zabeležio jedan od najatraktivnij blokova na meču. Ponovo je Niš imao dve set lopte (24:22). Prvu je spasao Gajić poenom sa tempa, ali je drugu iskoristio Milanović za izjednačenje u setovima.

Na startu odlučujućeg seta odbojkaši Beograda poveli su sa 4:1 uglavnom zahvaljući greškama protivnika. Međutim, brzo su se Nišlije konsolidovale i preko Begovića uspeli da izjednače. Na promeni strana bilo je samo poen razlike za domaći sastav. Igralo se poen za poen do 11:10, a onda je usledila sjajna serija momaka iz Niša. Sjajno je servirao Rajković do 14:11. Dvanaesti poen za Beograd osvojio je Milić sa tempa, a Drobnjak je ušao na servis nakon tajm auta gostiju. Ipak, selekcija Beogradskog univerziteta nije imala snage za još jedan preokret. Kapiten Stojković skuvao je tik iza protivničkog blokera i stavio tačku na ovaj meč.
U pobedničkoj ekipi najefikasniji je bio Rajković sa 18 poena na svom kontu. Srednjaci Niša ipak su napravili najveću razliku u odnosu na protivničku ekipu. Marinković i Stojković zabeležili su po 10 poena iz napada i po četiri bloka. U timu Beograda Pajić je nanizao 22 poena, ali je uz to napravio čak 9 servis grešaka.

odbojka univerzitet beograd milos asenoski
Kapiten selekcije Univerziteta Niš Milan Stojković smatra da je njegova ekipa došla do trijumfa zahvaljujući veri i požrtvovanosti na terenu i nada se da će na pravi predstavljati Srbiju.
„Oduševljeni smo pobedom nad ovako jakom ekipom Beograda na njihovom terenu. Mnogo puta su nas dobijali u finalima, ali smo ovoga puta imali zaista jak motiv, znali smo za šta se borimo. Već smo nekoliko puta predstavljali našu zemlju na evropskim takmičenjima, znamo kakva nas atmosfera tamo čeka. Ovo je zaista sjajna generacija niških odbojkaša, spoj mlađih i starijih igrača koji zaista dobro funkcionišu i na terenu i van njega. Imamo dosta iskustva, tako da očekujemo jako naporan turnir. Imamo mesec dana da se pripremimo za to takmičenje i nadam se da ćemo ostvariti što bolji plasman”, rekao je Stojković.

Selektor Beograda Ivan Bulić rekao je da su nijanse u ovom meču presudila. Ostaje žal što njegov tim nije uspeo da se plasira u Zagreb, ali je veća požrtvovanost i želja rivala ipak presudila.
„Ovaj poraz nam je jako teško pao. Po nekim odbojkaškim kvalitetima mislim da smo za nijansu bolji od protivnika, ali su na ovom meču neke druge stvari presudile. Dušan Stojsavljević nije mogao da odigra do kraja i to je bio veliki hendikep za moj tim. Kapiten Pajić nije odigrao na nivou koji se od njega očekuje. Nakon što smo izgubili treći i četvrti set, znao sam da je psihološka prednost na njihovoj strani. Igrala su nam dva mlada dizača i to se osetilo u igri. Niš već duži niz godina igra u gotovo neizmenjenom sastavu i beleže odlične rezultate. Odigrali su zaista požrtvovano, sjajni su bilu u odbrani i na kraju su uspeli da dođu do trijumfa. Želim im sreću u Zagrebu”, poručio je Bulić.

Tagovi

Nemate prava da postavite komentar.

„Strpljenje i postojanost imaju čaroban efekat, jer pred njima nestaju teškoće i prepreke.“
Džon Kvinsi Adams

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava