Kako smo već pisali o trovanju hranom na ovogodišnjoj Mašinijadi o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da se nekolicina studenata vratila avionom.


Konzulat Republike Srbije u Herceg Novom obavešten je o celom slučaju. Takođe i Ministartsvo Spoljnih poslova Republike Srbije pratilo je kompletnu situaciju kako bi se studenti što pre i bez većih problema vratili u Beograd.

Kako su nam studenti saopštili, otrovali su se hranom iz hotela "Kamelia". Spekulacije po dnevnim tabloidima da su se otrovali roštiljskim mesom su netačne što su nam potvrdili i naši studenti. Kako su svi studenti imali uplaćen pun pansion, što uključuje noćenje sa tri obroka, jedan od ovih obroka u nedelju 10.5. je bio koban po učesnike Mašinijade. 

Desetak naših studenata je osetilo prve tegobe u noć, nedelja na ponedeljak. Svi oni su morali da se jave dežurnoj ustanovi kako bi im se ukazala pomoć pošto su simptomi bili veoma jaki. Neki su morali to da učine i više puta tokom iste noći i sutrašnjeg dana. Zbog ovoga, kako našim tako i studentima sa drugih fakulteta koji su imali iste simptome, Mašinijada je bila kraća za jedan dan, pa su samim tim i određena takmičenja bila ugrožena nepotpunim ekipama.

Utorak 12.5. bio je dan predviđen za povratak. Kako su naši studenti u Crnu Goru otputovali autobusom i minibusom, oni koji su bili u boljem zdravstvenom stanju vraćeni su minibusom kako bi što pre stigli nazad za Beograd. Ipak nekolicina njih je bila u jako lošem stanju pa su morali da se vrate avionom kako bi što kraće putovali.

Naravno, studenti su sami morali da sakupe novac za avionske karte. Neki od njih su imali dovoljno novca sa sobom, drugima su kolege pozajmile, nekima su u pomoć priskočili rodbina i roditelji. U tom trenutku sigurno nije bilo lako da se sakupi potrebni novac i to je bilo ono najmanje bitno. Najbitnije je bilo da se bolesni studenti što pre transportuju kući.

Studenti koji su morali da putuju avionom, u Beograd su sleteli kasno sinoć. Druga ekipa studenata doputovala je minibusom, dok treća i ona najveća regularno organizovanim autobusom.

Svi studenti bili su osigurani, tako da se nadamo da će se svi materijalni troškovi biti isplaćeni u što kraćem roku. Nadamo se da će oni koju si predstavljali naš fakultet u Zajednici Organizacija Studenata Mašinstva (ZOSM) uspeti da ovo reše i da barem tu materijalnu stranu pokriju.


Studentima je najžalije to što su izgubili više od jednog dana mučeći se sa problemima koji su ih zadesili. Neki od njih nisu uspeli da budu sa svojim ekipama tokom završetka takmičenja i tokom proslavljanja osvojenih medalja.
Ipak, i pored svega, kolegijalnost je bila na visokom nivou. Niko od studenata koji su imali probleme nisu ostavljeni da budu sami. Predstavnici studenata sa našeg fakulteta su bili uz njih stalno, kako bi se pobrinuli da će sve proći u najboljem redu.

Velika opomena organizatorima Mašinijade. Izvesni Stefan Pantović, večiti student iz Kraljeva i predsednik ZOSM, koji "razvlači" svoje studije kako bi još koji put organizovao Mašinijadu, i ove godine organizovao je Mašinijadu ispod svakog nivoa. Ovo nije prvi put da smo pisali o njemu. I prošle godine je bila slična priča ali trovanja, srećom, nije bilo. Glavni kolovođa, i onaj koji uspešno deli zaradu među svojim "podanicima", svojim slepim glasačima koji će zarad šake evrića podići svoju ruku i glasati za njegovu ponudu. Među takvima su i neki od naših studenata koji su bili uključeni u samu organizaciju Mašinijade pri Zajednici Organizacija Studenata Mašinstva. Bez obzira na realan kvalitet usluge upoređen sa cenom.
Zdravlje i sigurnost na ovakim manifestacijama nemaju cenu! Zapamtite to!
Slika preuzeta sa Kurir.rs

Tagovi

Komentari  

+1 #1 Malena@ 14-05-2015 11:02
Ko je ovaj decko u roze (crveno) majicic, sa natpisom polo? :D 8) :lol: :D

Nemate prava da postavite komentar.

„Život svakog čoveka je put ka samom sebi.“
Herman Hese

Facebook grupe

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu
Pridružite se!
Brucoši 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
II godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!
III godina 2018/19
Mašinski fakultet Beograd
Pridružite se!

Anketa

Da li će se kvalitet nastave poboljšati povećanjem školarina?

Nastava